Amennyiben a kitűzött célokat teljesíti Magyarország, illetve a külpiaci konjunktúra sem változik jelentősen, a jövő évben valódi gazdaságpolitikai fordulat áll be: egyszerre javulnak egyensúlyi mutatóink és a növekedési számaink - fogalmaz a tárca.

Az anyag szerint azért, hogy ezt hosszú távon is fenntartsuk, a szerkezeti reformok előkészítése és elindítása elengedhetetlen.

A tartós költségvetési konszolidációhoz öt feladatot kell végrehajtani; a munkahelyteremtés, a beruházási ráta emelése, a társadalmi kasszák egyensúlyba hozása, és a gazdasági növekedés fokozása és stablilizálása mellett az állami bürokráciát legalább 25 százalékkal kell csökkenteni - állítja a minisztérium. Ez mintegy 600-800 milliárd forintos bürokráciacsökkentési programot jelent - teszik hozzá.

Három fordulat

A beterjesztett 2011-es költségvetés három gazdaságpolitikai fordulatot indít be az anyag szerint.

Jövőre csökkenni fog az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya. A magas eladósodottság magas kamatszintet is jelent, amely állandóan veszélybe sodorja a költségvetési egyensúlyt, tehát az államadósság szintjét csökkenteni kell, ez a jövő évben már 79-80 százalékról 78 százalék körüli szintre fog csökkenni. Egyszerre sikerülhet bővíteni a fogyasztást, a beruházásokat és a foglalkoztatást.

Ezek a tárca szerint együtt alapozzák meg, hogy Magyarország e gazdaságpolitikai háromszögben egy fenntartható egyensúly felé haladjon. Magyarországnak sikerül a 2011-es költségvetésben a teljes jövedelemcentralizációját jelentősen, 3 százalékkal mérsékelni, valamint az adócentralizációját a 2009-es 39,5 százalékról jövőre 36 százalékra csökkenteni. Ha ezt elérjük, egyszerre teljesíthetjük az ösztönző gazdaságélénkítés felé haladó környezet és a pénzügyi konszolidáció közös követelményeit.

A háztartások fogyasztási kiadásai ugyanakkor 3,9 százalékkal bővülhetnek jövőre az idei 3,1 százalékos visszaesést követően.

A minisztérium a Növekedés és stabilitás: trendforduló a gazdaságban és a költségvetési politikában című anyagában megismétli, 2011-ben a magyar gazdaság növekedése 3 százalék lehet, míg a költségvetési hiány a terv szerint GDP 2,94 százaléka lesz.

A 2011-es költségvetés az első év lehet az európai uniós csatlakozás óta, amikor Magyarország teljesíti a stabilitási és növekedési megállapodásban vállalt 3 százalék alatti kötelezettségét - fogalmaz az NGM, hozzátéve, hogy a rendszerváltás óta csak egyszer, 2000-ben sikerült ezt az értéket megközelíteni, amikor a kiegyensúlyozott közpénzügyek kiemelkedően magas, közel 5 százalékosos növekedéssel párosultak.

Fej-fej mellett Svédországgal

Az új költségvetéssel hazánk lesz Svédország mellett az egyetlen uniós tagállam, amelynek jövőre csökken a bruttó hazai termékhez mért államadóssága. Magyarország 2010-ben az Európai Unió ötödik legalacsonyabb, 4 százalék alatti költségvetési deficitjét mutatja, ami jó helyezés a többi térségbeli országhoz képest. Jövőre Magyarország szintén az ötödik legalacsonyabb deficitet mutatja, immáron 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal. Magyarország tehát egy nagyon komoly fordulatot hajt végre a költségvetés konszolidációja és az államadósság tekintetében, mind a térségben, mind az Európai Unióban.

Nemzetközi összehasonlításban is jónak tekinthető a magyar gazdaság lendülete a Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint.


A jegybank szerdán ismertetett adatai szerint az államháztartás bruttó maastrichti adóssága a GDP 83,7 százalékáról 81,4 százalékra mérséklődött 2010 harmadik negyedévében, 360 milliárd forinttal 21 735 milliárdra csökkent, a nettó államadósság azonban a GDP 61,6 százalékáról 61,9 százalékára, azaz mintegy 80 milliárd forinttal nőtt.