Brutális összegű pénzmosás

Tizenhétmilliárd forintos pénzmosást követett el az a bűnbanda, amelyet másfél éves nyomozás után pénteken kapott el a vám és pénzügyőrség - derült ki a VPOP sajtótájékoztatóján.
F. Szabó Emese, 2007. november 26. hétfő, 14:14
Fotó:

A jellemzően számítástechnikai eszközök "kereskedelmére" specializálódott hálózat 45 magyarországi és húsz külföldi cégből állt. Tipikusan harmadik országból szereztek be alkatrészeket, monitorokat és egyéb eszközöket, amelyeket Ausztrián keresztül papíron Szlovákiába és Romániába, gyakorlatilag viszont Magyarországra szállítottak.

Ausztriában adómentesen helyezték szabad forgalomba a termékeket, majd az adás-vételt fiktív cégeket át intézve fizetés nélkül igényelték vissza az áfát. Csak a jogosultatlan visszaigénylésből 3,4 milliárd forint csalást követtek el. A teljes ügylet viszont 17 milliárd forint értékű volt.

A rajtaütés során mintegy száz bankszámlát zároltak, emellett több személygépkocsit, nagyobb mennyiségű készpénzt foglaltak le. A biztosítási intézkedések összesen egymilliárd forint értéket képviseltek. Összesen 23 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK