Brutálisan nő a hepatitis A fertőzöttek száma

Magyarországon az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A fertőzések száma az előző évek átlagos esetszámaihoz képest. Májusban nagyszabású védőoltási program indul, amelynek célja felhívni a figyelmet a fertőzés veszélyeire.
Napi.hu, 2014. május 8. csütörtök, 13:55
Fotó: Napi.hu

Tavaly országosan 1404 hepatitis eset fordult elő, ezzel majdnem háromszorosára ugrott a sárgasággal járó megbetegedések száma 2012. évi adatokhoz képest (574). Ebből összesen 1074 hepatitis A vírus okozta megbetegedést regisztráltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke. A növekedésért elsősorban a hepatitis A fertőzések felelősek, a hepatitis B és C előfordulása szignifikánsan nem emelkedett. 2013-ban a hepatitis A megbetegedések száma elérte az 1999-es szintet. 2014 március elejéig 197 igazolt hepatitis A esetet regisztráltak, míg 2008-2012 évek ugyanazen időszakára vonatkoztatott átlagos esetszám ennek csupán egytizede volt.

Romlott a besorolásunk

A hepatitis A járvány kibontakozása és az ezzel párhuzamosan megemelkedő esetszámok miatt az Egészségügyi Világszervezet 2012-ben hepatitis A vírussal alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot.

A hepatitis A vírus bárhol és bármikor felbukkanhat: egyrészt behozhatják külföldről, másrészt a kórokozó gyorsan elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők és a hajléktalanok köréből. Járványok alakulhatnak ki az iskolákban, óvodákban, a gyerekek révén pedig megfertőződhetnek a családok. A tavalyi évben különösen sokan betegedtek meg a fővárosban, ahol a tömegközlekedés és a tömegrendezvények kiváló táptalajt biztosítanak a vírus terjedésének.

A környezetben élők egyharmada is beteg lesz

A regisztrált hepatitis A vírussal fertőzőtt betegek többségét kórházba szállítják és a járványügyi hatóság gondoskodik a beteg családjának és közvetlen környezetében élők védőoltásáról. A beteg környezetében élők mintegy 30 százalékos eséllyel ugyancsak megfertőződnek. Magyarországon azért is válhatott gyakoribbá a fertőzés előfordulása, mert bár az 50 évesnél idősebbek nagy része átesett korábban a hepatitis A fertőzésen, így már védettek, de az 50 év alattiak többsége viszont nem, így fogékonyak a betegségre.

A mediterrán térségben és az arab világban szintén gyakori a hepatitis A előfordulása.
Európa számos országából (Olaszország, Franciaország, Németország, Írország, Norvégia, Hollandia, Svédország, Nagy Brittannia) jelentettek hepatitis A megbetegedéseket a kontinens nagy részét érintő HAV járvány kapcsán. Az eddigi vizsgálatok alapján legvalószinűbben mélyhűtött bogyós gyümölcsök okozhatják a megbetegedéseket.

Az első HAV okozta megbetegedések 2013 májusában Olaszországban sielő majd hazájukba visszatért német állampolgároknál jelentkeztek. Később számos európai országban jelentettek eseteket, melyeket utazás nem előzött meg.  2013 januárja óta óta öszesen több, mint 1300 esetet hoztak ezzel a járvánnyal összefüggésbe az EU 11 tagállamában.

A fertőzés forrásának tartott fagyasztott gyümölcsök hosszú lejáratúak és a hepatitis A vírus okozta betegség kialakítására kevés vírus szám is elegendő, illetve a lappangási ideje hosszú, ezért feltehetően újabb megbetegedéseket is fognak jelenteni egyéb EU tagállamokból is.
Mivel 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat a hepatitis B vírus ellen, így jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek. Számukra érdemes a kombinált vakcinát választani, mely az A és B típusú májgyulladás ellen egyaránt hosszútávú védelmet biztosít.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.05.08 17:46

Hmmm.A lassú elszegényedés visszahozott egy régi betegséget,ami főleg higéniás okok miatt lép fel.Később viszont már könnyen átmegy emberről emberre.
De mit csodálkozunk már a TBC-vel már évek óta együttélünk.(ez se volt abban a piszkos szocializmusban!)
Isten hozott,majd a betegség vissz el!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html