Búcsú a forintérméktől: velük már nem találkozunk többet

Mintegy kétmilliárd forintot keres az MNB azzal, hogy az 1 és 2 forintos érmék csak ma estig válthatók vissza. Ha többet váltottak volna be, a magas nyersanyagárak miatt a haszon is nagyobb lehetett volna.
NAPI, 2013. február 28. csütörtök, 09:49
Fotó: Napi.hu

Ma estétől már a jegybankban sem válthatók be a forgalomból bevont 1 és 2 forintos érmék. A 2008. március 1-jén forgalomból bevont kétféle érme törvényes fizetőeszközre történő átváltása - az MNB törvény által biztosított 5 éves átváltási időszak lejártával - 2013. február 28-ig lehetséges. Az átváltás a Magyar Nemzeti Bank budapesti lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő u. 1.), díjmentesen végzi, emellett egyes kereskedelmi bankok és a posta kijelölt budapesti és vidéki fiókjai szintén átváltják az érméket.

Kétmilliárd maradhat zsebben

Összesen 1,096 milliárd darab egyforintost és 944 millió darab kétforintost gyártatott a jegybank. A bevonás bejelentése 2007. szeptember 30-i bejelentése óta 198 millió darab egyforintos és 233 millió darab kétforintos érkezett vissza az MNB-be. A jegynak tavaly novemberi időközi jelentése alapján a vissza nem váltott érmék együttes értéke még mindig csaknem 2,1 milliárd forint (egyforintosokból 843 millió darab, a kétforintosokból pedig 660 millió darab maradt kinn a forgalomban).

Mivel az utóbbi időben havi átlagban már csak 100-200 ezer darab egy- és kétforintos érkezik vissza a jegybankba, a jelenleg kint lévő érmék nagy többsége vélhetően kint is marad. A bevonás meghirdetése óta összesen visszaáramlott egy- és kétforintos aránya a forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19, illetve 26 százalék, ez az MNB szerint a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent. A vártnál több egy- és kétforintos visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek volt köszönhető.

Kattintson a nagyobb méretért!
MTI

A beolvasztás is jól fizet

Az érmékben lévő színesfém jóval többet ér (mintegy 6 milliárd forintot), mint maga a kétmilliárdos névérték - állapította meg Bakó Bálint, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdasági-elemző MSc-hallgatója a Pénzügyi Szemle Online-on megjelent írásában. Az 1 forintos tömege 2,05 gramm, amelynek 75 százaléka réz, 21 százaléka cink és 4 százaléka nikkel. A 2 forintos 3,1 gramm tömegű, réztartalma szintén 75 százalék és 25 százalék nikkelt is tartalmaz. A fémek világpicai ára alapján csak a réz értéke egy darab egyforintosban 2,67 forint, a nikkelé pedig 0,31 forint, a cinké pedig 0,19 forint, azaz összesen 3,18 forint. A kétforintos esetében a haszon még nagyobb, a réz értéke ugyanis érménként 4,04 forint, a nikkelé pedig 2,99 forint, ez összesen 7,03 forint anyagköltséget jelent.

Meglepő, hogy az MNB még ekkora vagyon láttán sem ösztönözte a gyűjtést erőteljesebben, hiszen nagyobb lehette volna a haszna - véli a szerző. Javaslata szerint mivel az államnak az 5 forintos érme előállítása is veszteséget okoz, hisz csak a réztartalmának a piaci értéke már megközelíti a névértékét, és ehhez még hozzá kell számolni a másik két fém árát, továbbá a járulékos költségeket is. Ezek alapján érdemes fontolóra venni az 5 forintos érmék kivezetését is. Ellenérv csupán a kerekítésből adódó inflációs hatás lehetne, de előbb-utóbb, feltételezhetően az euró bevezetése előtt a kivezetése úgy is bekövetkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.02.28 10:43

Nem tudom mikor fizetünk euróval.Most már 2020-as éveket mondogatnak,ha lesz addig EU.Mert a mostani reccseg-roppog.
Szóval négy öt évig talán még jó lesz a mostani fizetőeszköz.Legfeljebb a tízes lesz a legkisebb.De ha esetleg még húsz év múlva se lesz euró,(jaj,annyit igérték már hogy most már minden dátum hiteltelen)akkor új fiztőeszköz kell.Javaslatom,fabatka,esetleg kicsit spanyolosan elquró.
Mindkettő pont jó lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html