Főpolgármester: Budapest működőképessége a tét

Szerdán egyeztet a kormány az önkormányzati szövetségekkel; a Budapestet ellehetetlenítő, a Budapest-adót bevezető költségvetésről fogunk tárgyalni - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, aki a kerületi polgármesterek javaslatai alapján három javaslatcsomagot visz a találkozóra. Tét a csőd elkerülése és az önkormányzatiság megőrzése - írta Karácsony a Facebook-oldalán.
Domokos Erika, 2020. június 9. kedd, 22:51
Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt lakosság számára - közölte az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette azokat az felvetéseket, amelyeket képviselni fog a Belügyminisztérium és az önkormányzati szövetségek szerdai egyeztetésén.

"A főváros gazdasági helyzete már a járvány előtt is tarthatatlan volt. Tarthatatlan, hogy minden száz Budapesten megtermelt forintból 97 forintot elvon az állam. A kormányzati elvonások folyamatos lecsúszásra ítélik a várost. A kormány 2021-es költségvetési javaslata pedig még utána is rúg Budapestnek" - írta a főpolgármester a Facebook-oldalán, aki egy kárenyhítő, egy kilábalási és egy hitelességi csomagra tesz javaslatot szerdán.

A kormány 2024-ig tervezi fenntartani az elvonásokat

A járványügyi védekezésre hivatkozva a kormány már elvont forrásokat az önkormányzatoktól, amelyek rengeteg új feladatot ellátva kivették a részüket a védekezésből. A kormány az önkormányzati ciklus végéig, 2024-ig akarja fenntartani a megszorításokat és ha azok addig érvényben maradnak, akkor "csak az a kérdés, hogy melyik évben megy csődbe a fővárosi önkormányzat" - mondta az MTI szerint sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A főpolgármester a szerdai egyeztetésen ezért azt az álláspontot képviseli majd, hogy a kormány vonja vissza a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részének elvonását, kompromisszumos javaslata szerint annak összege továbbra is maradjon az önkormányzatoknál, de "címkézett forrásként" azt csak útfelújításra lehessen használni.

A kormány megnégyszerezi az önkormányzati adót

Szintén képviselni fogja, hogy a közösségi közlekedés jegybevétel-kiesését kompenzálja a kormány a járvány idején, "idén és feltehetően jövőre is". A kormány "a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó" összegét - az eddig 10 milliárd forintot - négyszeresére emeli, mindezt egy olyan időszakban, amikor járvány miatt a közösségi közlekedés jegybevételei drámai mértékben visszaestek. (A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 20 és 30 milliárd forint közé teszi a bevételkiesést.) "A város által fizetett szolidaritási hozzájárulás megnégyszerezése helyett töröljék el, legalább átmeneti időre, amíg a budapesti foglalkoztatottság vissza nem áll a járvány előtti szintre" - javasolja a főplgármester.

A főpolgármester közölte: a kormány 2021-től megszüntetné a kültéri plakáthelyekre kivethető építményadót, ezt a javaslatot "sem városarculati, sem pedig az igazságos közteherviselés szempontjából" nem tudják támogatni. "Ennek az intézkedésnek a valódi kedvezményezettjét úgy hívják, Mészáros Lőrinc. Szerintünk Mészáros Lőrinc helyett maradjon a kerületeknél ez a bevétel."

A főváros kezdeményezi azt is, hogy az "évente biztosított 12 milliárd felett a kormány támogassa a közösségi közlekedés veszteségének finanszírozását. Valójában ez is egy igazságossági alapelv, ha belegondolunk, hogy Budapesten csak a metró több utast szállít, mint a teljes vasúthálózat. A MÁV ehhez képest tavaly több mint 200 milliárdot kapott a költségvetésből" - írta Karácsony a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatóján az MTI szerint szólt arról is, hogy "végtelenül igazságtalan" és az európai jogszabályokba ütköző lenne, ha a kormány csak magánál tartaná azt az egymilliárd eurós támogatást, amelyet az Európai Unió a járvány okozta egészségügyi és társadalmi krízis kezelésére ad.

Az állami kukaholding sem fizetett a fővárosnak

A főpolgármester felhívta arra is a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek a tavalyi önkormányzati választások utáni, a fővárosi beruházások és fejlesztések érvényben maradásáról tett kijelentéseihez képest az "állami kukaholding" továbbra is 3,6 milliárd forinttal tartozik a Fővárosi Közterület-fenntartónak.

A Pannon Park beruházáshoz korábban megítélt, több mint 3 milliárdos támogatást idén nem kapja meg a fővárosi önkormányzat, és a 3-as metró felújításához szükséges buszbeszerzéshez ígért 3 milliárdos támogatást sem, ami "óriási problémákat okoz" - mondta Karácsony Gergely.

Útfelújításokról döntöttek, orvosolnák az igazságtalanságokat

A főváros nem politikai alapon dönt az útfelújításokról, ez abból is látszik, hogy vannak olyan fideszes kerületek is, ahol most sokkal több utat újítanak fel, mint korábban - mondta Karácsony Gergely egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy négy fideszes kerületi polgármester szerint a főpolgármester "lenullázta" kerületük útfelújítási keretét.

Azokat az utakat újítjuk föl, amelyeket a budapesti úthálózat szempontjából legfontosabbnak tartunk. És pont az a célunk, hogy azokat az igazságtalanságokat, amik a legutóbbi időszakában bekövetkeztek: például, hogy voltak olyan kerületek, ahol a fővárosi utak 25 százalékát újították fel, míg mások, például a 15. kerület esetében például egy négyzetméter utat sem, ezeket az igazságtalanságokat most nekünk orvosolnunk kell - idézte Karácsonyt az Index.

A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: tárgyalnak a kormánnyal arról, melyek azok a közbeszerzést érintő technikai részletek, amelyek lehetővé teszik, hogy "ne a hídfelújítók, hanem a budapestiek járjanak jól".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska40, 2020.06.16 09:02

Hugyozz a sarokba és fogd rá a nyuszira!:)

Ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.06.16 08:59

@antitroll: Miért a szegény kiskutyust hibáztatod? Lehet,hogy a vénasszony spécizte ki a sarkot magának:))

Ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.06.16 08:47

@europeer:
30 évvel ezelőtt vásároltam egy Budapest belvárosi lakást. Szép nagypolgári 1800-as évek végi építésű, első emeleti, ami az egész utcai frontot elfoglalta. Ezt csak azért írom, hogy a kép teljes legyen, milyen érték és minőség?
Egy egyedülálló néni lakott benne, aki már a rezsit sem tudta fizetni. Ja és a kutyája.
Na most a néni már tényleg öreg volt, mindene fájt, meglehetősen feledékeny is. Szóval évek óta talán napjában egyszer vitte le a kutyáját az utcára, amikor vásárolt. Ezt a kutya szarással még csak kibírta, na de a szerencsétlen elkezdett különféle sarkokat kiválasztani a lakásban ahova hugyozni járt. Amikor a parketta elkezdett rohadni (az egész lakás eredeti tölgy parkettás volt), akkor a néni a környező konténerekből kibányászott bontott PVC-vel takarta le. Erre a kutya választott magának másik sarkot... Ujabb PVC, újabb sarok...
Amikor a lakást átvettem, a szívem szakadt meg (bár az orrom sem tolerálta különösebben), amikor konténerbe hordtuk a gombás, rohadt parkettát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.15 20:47

@halacska40: "Sok nyugdíjas városi nénike van,akinek a kutyáján meg a macskáján kívül nincs kihez szólnia. "
--------
Erre is vezettek be megoldást. Nálunk az idős, egyedül élő néni kérhet mentességet, az osztrákoknál meg csak szinte ők kaphatnak engedély társasházi tartásra.
Az osztrákoknál tavaly csak gazdi vizsga után tarthatnak társasházban kisállatot. S ott ellenőríznek például olyat, hogy mennyi kaját tart otthon az állatnak.
Mert törvény van rá, hogy milyen testű kutyához mennyi napra való eledelt kell otthon tartani. És ellenőrzik, meg büntetik, ha kevés a kaja meg a hely.
Ott így megy.
Nem a társaság nélküli nénikre osztottam, hanem a gyereket nem vállaló, inkább kutyát tartó fiatalokra. Meg azokra, akik csak azért tartják, hogy legyen ürügy utcán lófrálni és ismeretségeket kötni partnerszerzés vagy lecserélés céljából.
Az utcán hangoskodnak, s telesz@ratják a területet. Van pár kivétel, de nem sok.
Életem nagyobbik részét házban töltöttem, s a mikor nem abban voltunk többet, akkor is volt telkünk, kutyával. Német juhász. Jól tartva. Jobban kedveltem a legtöbb embernél, nem vagyok állatellenes, csak barom gazda ellenes.
Eddig 3 kutyánk volt, egyiken sem adtunk túl, az idő vittel el. Most már nem akarunk többet, mert nem akarunk megint ilyet megélni.
Még az udvarban is összeszedtem az ürüléket, s elástam olyan helyre, amit nem használtunk.
A másik, hogy végül az öregeknél köt ki a kutya, hogy a hülye szülő megveszi a hülye kölkének a trendi kutyaféleséget, amit nem a tini hord le sz@ratni, hanem a hülye szülő. Oszt amikor az is megunja, akkor megy a nagyihoz.
Sok nagyi így jut ölebhez, nem a magánya miatt.
Van mit javítani, csak a zállam tesz rá. Pedig sok munkahelyet tudna létrehozni ilyen felügyelőkre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.15 20:33

@halacska40:
Ja, azokat sem csípem. Be is szoktam szólni nekik. Amúgy van rá törvény, csak a meglévő személyzet ott is a rendszámosokra ugrik, az a legkönnyebb.
Bármire alkotnak törvényt, végül az autóst büntetik. Van rendszáma, tiszta, könnyű meló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html