Tízmilliárdokat követelnek Karácsonyéktól

Harmincmilliárdnál is többet követelnek a fővárosi önkormányzattól és cégeitől különböző eljárásokban. Budapest ennek csaknem felére tart igényt a jogvitáiban - írta a Népszava.
Domokos László, 2020. október 24. szombat, 09:40
Fotó: BKV Zrt.

Költségvetési kockázatot okoznak azok a jogviták, amelyek a korábbi fővárosi vezetés által elindított fejlesztési projektek miatt folynak. A sok vitás és peres ügy ugyanis - amelyekben Budapest mind alperesi, mind felperesi pozícióban érintett - jelentős súllyal nehezedik a büdzsére. Fedezetként idén 500 millió forintos keretet különítettek el, de a városvezetés a költségvetés összeállításakor elismerte: ez nem fedi le teljeskörűen a kockázatokat, így év közben elképzelhető, hogy emelni kell a rendelkezésre álló összegen.

Több jogvita önmagában is milliárdos tétel. Jelenleg 691, a fővárosi önkormányzatot is érintő eljárás van folyamatban: ebből 181 polgári, 66 közigazgatási és munkaügyi ügy, további 437 pedig végrehajtás, felszámolási eljárás, büntető, illetve egyéb nem peres ügy - tudta meg a fővárostól a napilap. Az önkormányzat összesen 4,43 milliárd forint kifizetését szeretné elérni a zömében kártérítési és késedelmi díj behajtásra irányuló eljárások révén. Az önkormányzattól és cégeitől követelt összeg azonban ennek a többszöröse.

A Főpolgármesteri Hivatal jogtanácsosai által vitt perekben szereplő követelések összértéke 7,1 milliárd forint. A legrosszabb esetben ennyit veszíthet a főváros, azonban ezt sem egyszerre, hanem több évre elnyúlva kell kifizetni. A főváros számításai szerint reálisan legrosszabb esetben 3, 5 milliárd forintot veszíthetnek a pereken.

Ebben azonban nincs benne a Cet-Bálna építésével kapcsolatos évek óta húzódó jogvita, amelyet az az állam által 2014-ben felvásárolt MKB Bank, a beruházó Porto Investment Hungary Kft., valamint a kivitelező SzKK Zrt. indított a fővárosi önkormányzat ellen.

A főváros által vitt jogviták többsége polgári, közigazgatási, illetve kártalanítási per. A legnagyobb kártérítést (2,4 milliárd forint) a Bálna egyik korábbi bérlője, az Adriana Kft. követeli a fővárostól. Több mint egymilliárdos vállalkozói követelés kapcsolódik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházáshoz.

A fővárosi önkormányzat, illetve cégeinek öt évvel ezelőtt vitt nagy értékű 10 peréből öt még mindig nem zárult le, ezek a Bálna, a 4-es metró, a szennyvíztisztító és a Margit-híd beruházáshoz kapcsolódnak.

További részletek a Nészavában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.10.24 19:33

@europeer: Na és akkor mi van, ha az egyik kutya ( Tarlós ) a másik egy eb? Amennyiben Karácsony ígér, akkor megkérdem, hogy Győzike vajon mit ígér Karácsonyra? De neked ez csak egyszerűen a szenteste, míg az angolban ez Christmas evning, a németben pedig Weihnachtsabend, az oroszban pedig nyicsigo.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2020.10.24 13:59

A problémátok, hogy belátta a tévedés, hogy a piros-fehér-zöld, helyett egy piros-fehér-zöld emotion-t rakott ki, aminek a közepén van egy halványan látható sárga felirat. És emiatt elmeállapotát kérdőjelezitek meg, amikor az állítólagos tévedését javította. Érthető. Nektek ez a legsúlyosabb hibája, hogy beismeri, ha tévedett, mert mellé nyúlt egy emot iconnak.

További problémátok, hogy a Bálnánál lenyult pénzek, amik egyértelműen nem köthetőek a jelenlegi vezetéshez 2014óta, mert akkor mások voltak a gengszterek, akikkel bajotok van a valóságban. Tehát előző rezsim bűneit a jelenlegin kéritek számon, miközben az a fontos számotokra, hogy megbízható és egyenesen elszámolható legyen valaki.

Érdekes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.24 11:08

Új hír Karácsonyról, újabb példa, mekkora balfék. :DD
-----------
Karácsony Gergely tádzsik zászlóval emlékezett meg 1956-ról
A főpolgármester véletlenül magyar helyett tádzsik zászlót ábrázoló emotikont helyezett el posztjában, melyet később törölt is.
https://www.feol.hu/orszag-vilag/karacsony-gergely-tadzsik-zaszloval-emlekezett-meg-1956-rol-4381495/
---------------
Bazmeg, és ez egy vezető politikus...
Ez még akkor is egetverő állatság, ha egy sima lépcsőházi tompika tette volna, ami egy ilyen PISA tesztet produkáló országban érthető lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.24 10:20

Az új Bálna a most épülgető Biodóm lesz.
Nagyon hülyére veszik a népet, és nagyon ki is rabolják. A qrmány és az önkormányzatok, 1 kutya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html