November 5-én alakulhat meg az új Fővárosi Közgyűlés - értesült a Napi.hu több fővárosi forrásból. A dátum még nem teljesen biztos, a pontos időpont még attól függ, hogy lezárulnak-e a választás kapcsán a jogorvoslati eljárások. A főváros 23 kerületéből 14-ben ellenzéki győzelem született, így a megalakuló új közgyűlésben többségben lesznek az ellenzéki képviselők.

Öt évvel ezelőtt november 7-én volt az alakuló űlés, akkor mindössze 4 napirendi volt: módosították a szervezeti és működési szabályzatot, megválasztották a főpolgármester-helyetteseket, döntöttek Tarlós István akkori főpolgármester és helyetteseinek juttatásairól (hivatali gépjármű és hivatali telefon magáncélra is), valamint megválasztották Kocsis Mátét önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak.

Karácsony Gergely új főpolgármester a hvg.hu cikke szerint már már nagyrészt összeállította a közgyűlés napirendi pontjait és abban több konkrét lépés is szerepel a programjából. Ezek közül a 14 éven aluliak ingyenes utazása ott lehet az első előterjesztések között. A pontok között említette még Karácsony a rabszolgatörvény alkalmazásának a tiltását a városi cégeknél, az átláthatósági intézkedéseket, a szociális programok bevezetését és a klímavészhelyzet kihirdetését.

A Népszava írta meg először, hogy kezd összeállni Karácsony csapata: a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a szocialista Tüttő Kata, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lehet főpolgármester-helyettesa PM-es Dorosz Dávidon kívül. A stáb még nagyobb is lehet, mert Karácsony öt helyettessel számol. A főpolgármester kabinetfőnöke Balogh Samu várostervező lesz.