Kellemetlen meglepetés várja az új budapesti főpolgármestert

Az októberi önkormányzati választások után hatalomra kerülő új budapesti vezetés, akármelyik induló nyerjen is, üres kasszával lesz kénytelen megkezdeni tevékenységét.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 16. péntek, 09:21
Fotó: Pixabay

A Fővárosi Önkormányzat az elmúlt években jórészt hitelfelvételekkel tudott forrást teremteni a fejlesztéseire, ami hozzájárul ahhoz, hogy kimerült a büdzséje. Ezért üres kasszát örököl a következő önkormányzat az őszi választások után - írja a Népszava. Az ezredforduló után a budapesti vezetés még még közel 500 milliárd forintból gazdálkodott évente, míg ma ennek nagyjából a feléből, idén 266 milliárdból - miközben 2010 után sok feladatot elvettek az önkormányzattól az egymást követő kormányok.

A 2019-es költségvetés elfogadásakor 80 milliárd forint adóssága volt az önkormányzatnak, amit további 75 milliárddal fejelnek meg. A napilap cikke szerint az adósságállomány már elérte az engedélyezhető összeg 67 százalékát. Ez az arány jövőre 70 százalékra emelkedhet. Eközben a főváros kedvező adósminősítésének alapfeltétele, hogy az adósságállomány ne lépje át az éves működési bevételek összegét.

A további hitelfelvétel erősen függ az őszi önkormányzati választásoktól, ugyanis Budapest hitelügyeit a kormánynak kell engedélyeznie. Nagy kérdés, hogy ha Tarlós István elveszítené a főpolgármesteri széket, egy ellenzéki vezetésű főváros mit tudna kijárni a kormánynál. A napilap írása szerint a fővárosnak alig maradt érdemi eladható vagyona, újabb helyi adók kivetésétől sem remélhet sok bevételek, így csak a kormánytól remélhet pénzt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.08.16 10:16

"a Főváros adóssága 2010. végén 173 milliárd forintot tett ki"
"A 2019-es költségvetés elfogadásakor 80 milliárd forint adóssága volt az önkormányzatnak, amit további 75 milliárddal fejelnek meg"

173-->>155 mrd, hogy megnőtt az adósság!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.08.16 09:57

Zuglói meg konkrétan csőddel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html