Glifozáttal irtottak Budapesten - most már száműznék a vegyszert

A Főkert egy új módszert próbált ki - a rákkeltő hatása miatt vitatott - glifozáttal végzett gyomirtás helyett a budapesti városháza udvarán, 7000 négyzetméternyi területen. A növényi olaj, szőlőcukor, keményítő és víz keverékéből álló, habosított forró gőz elpusztítja a burkolatból kinőtt gyomnövényt - írta a Főkert a Facebook-oldalán.
Domokos Erika, 2020. július 29. szerda, 19:21
Fotó: Facebook - Bardóczi Sándor. Környezetkímélő gyomirtás

A Főkert Nonprofit Zrt. egy környezetbarát, új módszert tesztel a burkolatból kinőtt gyomok eltávolítására. Ha sikeres lesz a teszt, akkor végre örökre elbúcsúzhatunk a Budapesten is használt glifozát nevű vegyszertől - írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facabook-odalán.

Hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtószerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta - hívta fel a figyelmet Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze a Facebook-oldalán.

"Egy új, angol módszer forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 másodperc helyett 18 másodpercig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható. A hab 10 perc alatt eltűnik, az alkotóelemei talajban tápanyaggá alakulnak. A megfőzött növény 3 nap alatt összeroskad és atomjaira hullik szét" - írta Bardóczi Sándor az oldalán.

Ausztria tavaly júliusban az EU-ban elsőként betiltotta az egyes gyomirtók összetevőjeként használt, feltételezett rákkeltő hatása miatt vitatott glifozátot.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon próbálja ki a Főkert a módszert. Ha a tapasztalatok kedvezőek, Zakar András, a Főkert új vezérigazgatója tájékoztatása szerint teljes mértékben áttérnek erre a technológiára - tájékoztatott a főtájépítész.

HOZZÁSZÓLÁSOK