Plusz pénzt kaphat a pünkösdfürdői védmű

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésén dönthet arról, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztésének részeként a pünkösdfürdői védmű megvalósítására további 1 milliárd forintot biztosít többletfedezetként - írja az MTI a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon pénteken közzétett - előterjesztés nyomán.
Szász Péter, 2018. augusztus 24. péntek, 14:45
Fotó: Shutterstock

A kiviteli tervezéshez szükséges feltárások során azzal szembesült a vállalkozó, hogy a meglévő töltéstestben három szakaszon, összesen mintegy 700 méter hosszban, a 2002-es árvizet követően megépített vízzáró fal a tendertervben megadottnál kisebb keresztmetszettel rendelkezik, így a szivárgásgátlásban feltételezett szerepe és a tendertervekben megadott szivárgásszámítások felülvizsgálandóak.

Módosítást igényel, hogy a Barát-patakra korábban tervezett visszatöltésezés helyett az Országos Vízügyi Főigazgatóság torkolati műtárgyra adott tervezői megbízást. A tervezett műtárgy és a pünkösdfürdői beruházás tendertervein megadott kezdőszelvény között mintegy 100 méteren hiányzik az árvízvédelmi megoldás, amit műszakilag a pünkösdfürdői védműbe lehetséges csak integrálni.

Mint a javaslatban rámutattak, a többletköltségek nem haladhatják meg a szerződéses ellenérték 50 százalékát. Az előterjesztésben ennek megfelelően arra tesznek javaslatot, hogy a pünkösdfürdői árvízvédelmi létesítmény megvalósítására további 1 milliárd 65 millió forintos fedezetet biztosítsanak keretösszegként.

A testület várhatóan dönt majd névtelen közterületek elnevezéséről és a főpolgármesteri keretből alapítványok támogatásáról is.

HOZZÁSZÓLÁSOK