Budapest lekerülhet a világörökségi listáról

Az UNESCO megelégelte, hogy a kormány nem konzultál a főváros látképét jelentősen befolyásoló építési beruházásokról. Kifogásolják a kormányzati intézmények Budai Várba költözésével kapcsolatos átalakításokat, több a Városligetben zajló építkezést, de még a Mol 120 méter magas székházának kivitelezését is. Elfogadtak egy határozatot, amely szerint Budapest akár le is kerülhet a világörökségi listáról.
Szabó Dániel, 2019. július 5. péntek, 14:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Péntek kora délután jóváhagyta az UNESCO Világörökség Bizottság a Magyarországra vonatkozó szigorú határozatot. A szervezet éves, idén Bakuban tartott találkozóján készült el az a ma megszavazott anyag, melyben az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín kapcsán belengetik a világörökségi "veszélyeztetettségi listára" helyezését, mely után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet - kezdi cikkét az Átlátszó.hu, amely arról ír, hogy az ENSZ szervezete kifogásol több fővárosi nagyberuházást is.

A probléma az lehet, hogy bár a világörökségi helyszínek környezetében végrehajtott építkezések ellen már több panaszt is jelzett az UNESCO, mégsem lépett a magyar kormány. Legutóbb áprilisban jelezték az észrevételeik, kifogásolták például a Budai Váron belüli munkálatokat, valamint a Városliget átalakítását. De átfogóbb probléma, hogy az egész magyar műemlékvédelmi gyakorlattal nincsenek megelégedve - ezt épp az elmúlt években alakította át úgy az Orbán-kormány, hogy az ne nehezítse az építkezéseket, ha nagyberuházásokról van szó. A vár esetében már azért kellett egyeztetni, mert a Karmelita kolostor is része a világörökséggé nyilvánított Duna-partnak, viszont egy soha korábban nem volt erkélyt építettek a kormányfő irodájához.

A bakui határozatban a portál szerint a következő aggályokat fogalmazták meg:

 

  • A budapesti világörökségi helyszín történelmi zsidónegyedként ismert védőzónájában épületbontások és nem megfelelő fejlesztések zajlanak.
  • Nem kielégítő a világörökségi helyszínen lévő lakóépületek megőrzése.
  • A Hauszmann Terv - a minisztériumok várba költöztetése - miatt nem küldött kellő dokumentumot a magyar kormány az UNESCO-nak, amit igen, annak egy részét is magyarul, valamint hiányolják a vár nagyszabású átalakításának alátámasztottságát, szerintük rossz hatással lehet az átépítés a környékre.
  • Kifogásolják a városligeti Biodóm és az új Néprajzi Múzeum építését, mivel azok leállítását már korábban javasolták, hisz szerintük tönkretennék a környék arculatát.
  • 2018-ban kérték, hogy a Kopaszi-gátnál ne engedélyezzék a Mol 120 méter magas székházának építését, és konzultáljanak a párizsi Világörökség Központtal. A kormány ezt nem vette tudomásul.

Ezek mellett több más kifogásuk is volt az UNESCO tagjainak, amelyeket az Átlátszó összegzett a birtokába került dokumentum alapján.

 

Ha a kormány nem lép, akkor a veszélyeztetett világörökségi listára felkerül a budapesti helyszín, onnan pedig a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet, ahogy ez megtörtént Drezdával is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.07.05 15:20

@Green and White:
Jujj, de keveset tudsz Te erről!
A világörökségi címre pályázni kell és a pályázatnak nagyon szigortú feltételei vannak. Olyan szigorúak, hogy annál már csak egy szigorúbb van, ha be akarod tartani a címmel járó kötelezettségeket.
Most pártod és kormányod ezeket kezdte el "unortodox" módon átértelmezni.
Nincs ezzel semmi baj, nem kell ragaszkodni a világörökség megtisztelő címhez és onnantól azt csinál, amit akar. Ezt az UNESCO nem tudja és nem is akarja megakadályozni. Mindössze a címet amit adott, visszaveszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Green and White, 2019.07.05 15:07

És? Semmi köze az Uneskunak, pláne a Városligethez
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html