Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus azt mondta, a jövő évi főpolgármester-választáson való induláshoz megfogalmazott megkötéseivel nyitott kapukat döngetett. A kormányfő, a kormány, a Fidesz olyan kéréseket teljesített a főváros önállóságával és a főpolgármesteri hatáskörökkel kapcsolatban, hogy nehéz lett volna azt mondani, hogy nem vállalja a jelöltséget - fogalmazott Tarlós István.

A kormányfővel megegyeztek központinak mondható kérdésekről, így a 3-as metró felújításának befejezéséhez szükséges forrásról, a tömegközlekedésről, valamint a szemétszállításról is. Megállapodtak abban is, hogy a kormánnyal áttekintik Budapest árvízvédelmi helyzetét, továbbá a megállapodásban foglalkoznak a belváros autómentesítésének kérdésével is.

Teljes tévedés azt állítani, hogy a főváros kompetenciái csökkenek, nagyon nagy mértékben nőnek a megállapodás alapján - hangsúlyozta a második ciklusát töltő főpolgármester.

A budapesti közfejlesztési tanács kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek - mondta Tarlós, aki a testületben a kormányfő mellett társelnök lesz. A Budapest 2030 fejlesztési koncepciónál pedig vétójoga lesz. A testület november 17-én tartja első ülését.

A főpolgármester azt szeretné, hogy fővárosi kiemelt és nagyprojekteknél a közbeszerzéseket nem a főváros, hanem egy a tanács által létrehozott vagy már meglévő állami szerv végezné. A fővárosnak lesz egy közbeszerzési főosztálya az ott maradó kis projektekre - írta az MTI.