Csütörtökön közzétett ítéletében az Európai Bíróság kimondta: a magyar nemzeti szabályozás túllép az adócsalás megelőzéséhez szükséges mértéken, amikor véglegesen megfosztja az adóalanyt az adómentességtől, ha az unión kívüli exportra szánt termék az értékesítés időpontját követő 90 napon belül nem hagyja el az unió területét.

A minisztériumi vezető az ítélettel kapcsolatban felhívta a figyelmet: a bíróság azt is kimondta, hogy a tagállamok az EU-n kívülre irányuló kereskedelmi gyakorlat figyelembevételével ésszerű kiviteli határidőt határozhatnak meg annak ellenőrzése érdekében, hogy az exportértékesítés tárgyát képező termék ténylegesen elhagyta-e az uniót. Így önmagában egy, az exporthoz kapcsolódó adómentességre való jogosultság ellenőrzése körében előírt határidőt nem tekint eleve uniós jogba ütközőnek a bíróság. Azonban a határidőt követően is vizsgálni kell az EU területéről való kivitel megtörténtét.

A bíróság által kifogásolt szabály az Országgyűlés novemberi döntése értelmében 2014. január elsejével kiegészül, lehetőséget teremtve arra, hogy amennyiben 90 napon túl, de ellenőrizhető határidőn belül a terméket igazolható módon kiléptetik az EU-n kívülre, a fizetendő adó utólagos csökkentésén keresztül az értékesítés utóbb mégis adómentességet élvezzen. Így a normál üzletmenetben az export adómentessége minden esetben biztosított lesz - hangsúlyozta Pankucsi.