A főváros idei kiadási főösszege 538,9 milliárd forint forint, a bevételi főösszeg 491,4 milliárd forint vagyis a hiány  47,7 milliárd lehet. A főváros visszafogott makropályával számol, hisz a négy százalékos infláció mellett azzal kalkulál a költségvetési tervezet, hogy a fővárosi GDP az idén még egy százalékkal csökken. A főváros költségvetési támogatásai öt százalékkal csökkentek, amit a főpolgármesteri hivatal meg is spórolna a működési költségeken.

A személyi juttatások és a bérköltségek kiadások sem a fővárosi cégeknél sem az önkormányzatnál nem emelkedhetnek. A fővárosi költségvetés egyik fő feladata a BKV mint potenciális költségvetési akna kockázatainak csökkentése - ehhez a központi költségvetés 17 milliárd forintos céltámogatással járul hozzá. A főváros könyvvizsgálójának jelentése szerint a 2010-es költségvetés a szokottnál is nagyobb kockázatokat rejt - természetesen a bevételi oldalon.

A felújítási kiadásokra a tavalyival közel azonos 25,2 milliárd forintot tervez a főváros, ebből 15  milliárd forint hídfelújításokra és 7,3 milliárd útfelújításra jut. A főváros kamatkiadásai a tervek szerint jelentősen csökkenek, hisz míg 2009-ben 27 milliárd forintot fordított kamat és tőketörlesztésre a főváros, az idén ez az összeg 17,4 milliárd forint lesz, igaz az év eleji 165 milliárd forintos adósságállományt 47 milliárd forinttal növelik. A hitelfelvétel a már meglévő EIB hitelkeretekből, illetve MFB hitelekből fedezi a főváros - a hitelfelvételek konkrét beruházásokhoz kötődnek.

A kormányzat 2010-ben több mint 70 milliárd forintot volnt ki az önkormányzati szektorból, ennek körülbelül egyharmada érinti a Fővárosi Önkormányzatot, illetve a budapesti önkormányzatokat. A központi költségvetés elvonásán túl 2009-ben a  fővárost is elérte a válság, az önkormányzat azonban jól vizsgázott - mondta Ikvai-Szabó Imre előterjesztésben. Példának az iparűzésiadó-bevételeket említette, amelyből tavaly az eredetileg tervezettnél 1,2 milliárd forinttal több folyt be az önkormányzathoz.  Horváth Csaba szocialista képviselő szerint a költségvetés egy új filozófia megerősödését mutatja, mert a közösségeket támogatja.

Mint mondta, a legfontosabb szempontok az egészség, a rend, a tisztaság és a biztonság. A legfontosabb teendők közt a már megkezdett kórházrekonstrukciós program folytatását, a tavaly nyáron eldöntött aluljáró-felújítási programot, illetve a parkok, zöldterületek - köztük például a Szent István park és a Nehru park - megújítását emelte ki a képviselő.

Hutiray Gyula a Fidesz-KDNP vezérszónokaként a 2010-es költségvetési javaslatot pazarlónak, nevezte, mint mondta: az csak látszólag igyekszik takarékos lenni. Úgy fogalmazott: az új költségvetés a Budapest eladósításának folytatását jelenti.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy 2013-ig a jelenlegi másfélszeresére emelkedik a főváros adósságállománya. Ugyancsak negatívumként említette, hogy csökken a főváros tartalékkerete.

A költségvetési szavazást követően Lakos Imre és Bőhm András kiléptek az SZDSZ képviselőcsoportjából. Előbbi bejelentette: a költségvetési szavazás volt az utolsó, hogy a két képviselő a szabad demokrata frakció tagjaként szavazott, az önkormányzati ciklus hátralévő idejében függetlenként politizálnak.