Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moody's 2016. november 7-én javította az addigi "Ba1"-ről egy fokozattal az azóta is érvényes "Baa3"-ra Budapest önálló adósosztályzatát. Az osztályzat besorolása azóta is stabil.

Budapest akkori felminősítésének közvetlen előzményeként a Moody's néhány nappal korábban a magyar államadós-besorolást is ugyanilyen mértékben, "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A Moody's a magyar államadós-osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját június 1-jére, múlt péntekre tűzte ki, de aznap éjjel közölte, hogy nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A hitelminősítő ezzel közvetlen összefüggésben ugyanígy nem vizsgálta a mostani időpontban Budapest besorolását sem.

Ez várható döntés volt, mivel a Moody's osztályzási gyakorlatában szoros a korreláció a besorolásokkal nyilvántartott szuverén adósok, illetve ezek fővárosainak és egyéb, rendszerszintű fontosságú szub-szuverén állami entitásainak osztályzati mozgásai között.

A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, de ezeket a felülvizsgálatokat nem kötelező végrehajtani a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő, hogy a hitelminősítők - hacsak nem történik olyan rendkívüli fejlemény, amely a szuverén adósbesorolások soron kívüli módosítását teszi indokolttá - az adott évben milyen időpontokban tervezik az egyes uniós államadósok osztályzatainak felülvizsgálatát.

Fotó: Shutterstock