Budapest mégsem Moszkva nagy barátja?

Az Orbán-kabinet valós célja most is az, hogy az orosztól különböző forrású gáz érkezzen az országba. Ám erre legkorábban a 2020-as évek elején Romániából, a Fekete-tenger vidékéről látszik esély – értesült Fidesz-közeli forrásokból a Népszava.
Domokos László, 2017. november 4. szombat, 16:08
Fotó: Reuters

A tengeren szállított cseppfolyósított földgáz (lng) horvátországi lefejtőjére vagy a Kaszpi-térség gázára belátható időn belül aligha lehet számítani.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezután is mindenkivel minden szándéknyilatkozatot alá fog írni. Ilyen például az északkeleti határunkon futó Eastring, amelynak megvalósultában talán már a kezdeményező szlovákok se hisznek.

Budapest számára egy a lényeg: az orosz-ukrán gáztovábbítási szerződés 2019 végi lejárta után valahonnan kapjon orosz gázt. Az Orbán-kabinet ekkorra már tető alá hozhatja a Kremllel kötendő új, az eddiginél rövidebb időtávú és kevesebb mennyiségre vonatkozó gázvásárlási szerződést - írta a napilap.

A Népszava korábbi információi szerint a kabinet azzal számol, hogy az orosz-ukrán szerződés lejárta után Magyarország a Balti-tenger alatt tervezett orosz-német Északi-áramlat II nevű gázvezetéken keresztül, észak felől jut majd orosz gázhoz. Ezzel értelmet nyerne a jelenleg üresen kongó magyar-szlovák vezeték is.

Az Orbán-kormány 2018-ig szeretné tető alá hozni az új magyar-orosz gázszerződést. Igényként az eddigi húsz- helyett ötéves táv, évi 8 helyett 3 milliárd köbméter körvonalazódik úgy, hogy az árazás az olaj helyett minél inkább a gáztőzsdét vegye figyelembe. A végcél pedig a gázárak leszorítása a lakosság és az ipar számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.05 13:05

@troll: és mind Hollandia, mind Dánia gázmezői most merülnek ki, Dániának talán már az idén is importálnia kellett gázt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.11.05 10:53

nákunk a legmagasabb a gázfűtés aránya az eu-ban hollandia után.
csakhogy hollandia gázexportőr, így az ő gázellátásuk nem függ senkitől.

még dániában van hozzánkl hasonló gázfűtés arány, de dánia ugyancsak gázexortőr, azaz többet termel, mint a hazai fogyasztása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.04 17:09

"A Népszava korábbi információi szerint a kabinet azzal számol, hogy az orosz-ukrán szerződés lejárta után Magyarország a Balti-tenger alatt tervezett orosz-német Északi-áramlat II nevű gázvezetéken keresztül, észak felől jut majd orosz gázhoz."

Ezzel csak az a gond, hogy abból a németek annyit adnak és olyan áron, amennyit és amennyiért akarnak. Más gond nincs vele...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html