Budapest nagyon hisz Kínában

Renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködésről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Tian Guoli, a Bank of China elnöke - adta hírül az NGM.
Napi.hu, 2015. november 25. szerda, 13:12
Fotó: Reuters

A szándéknyilatkozat fontos, mivel a közép-kelet európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki renminbi-államkötvényt - mondta Varga Mihály gazdasági miniszter.

A dokumentum megteremti annak a lehetőségét, hogy magyar és kelet-európai vállalkozások, valamint pénzügyi intézmények hitelt vehessenek fel a kínai tőkepiacon és ezáltal elősegítsék befektetési tevékenységüket. A megállapodás értelmében Magyarország a kínai partnerrel közösen készít elő egy renminbi-kötvénykibocsátást.

A magyarországi kibocsátás a várakozások szerint elősegíti Magyarország azon törekvését is, hogy az ország bővítse ázsiai befektetői körét, különös tekintettel Kínára. A kötvénykibocsátási folyamat előkészítésében a magyar felet a nemzetgazdasági miniszter képviseli, míg annak előkészítésével az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-t, valamint a Bank of China-t bízza meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK