A 11 legjelentősebb hazai antikváriumot tömörítő Magyar Antikváriusok Egyesülete 2001-ben alakult és hat éve csatlakozott a szakma nemzetközi szervezetéhez, az ILAB-hoz. Sokan tudják, hogy a Múzeum körút Európa egyik leghíresebb antikvárium-utcája, ahol például a Központi Antikvárium 130 éve ugyanazon a helyen kínálja a ritkaságokat. A magyar szakma elismerése, hogy az ILAB kétévente megrendezendő kongresszusát Budapest látja vendégül.

Az ILAB kongresszushoz kapcsolódóan Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval szeptember 24-25-én - a látogatók számára ingyenes - nemzetközi könyvkiállítás és vásár lesz a Pesti Vigadóban. Brit, dán, francia, holland, japán, orosz, német, osztrák, svájci és magyar antikváriumok állítják ki készletük legjavát, a külföldiek számos olyan magyar vonatkozású nyomtatványt, könyvet is elhoznak, amelyet Magyarországon ritkán vagy soha nem látni.

Az előzetes hírek szerint a leghíresebb magyar ősnyomtatványból, a Mátyás uralkodása alatt készült Thuróczi-krónikából öt példány is lesz a Vigadóban. Az első, brünni kiadást (1488) osztrák és német antikváriusok, a második, ugyancsak 1488-as augsburgit a Központi Antikvárium kínálja.

Ugyancsak a Központi standján szerepel egy soha nem látott, a világon egyedüli Tunisz-térképes metszet 1535-ből. (Nyitóképünkön) Ekkor foglalta el a várost V. Károly keresztes flottája a híres török kalóz-admirálistól, Barbarossától.

Churchill-kötet a szerző dedikálásával
Kép: Napi.hu

Ugyancsak a Központi kínál egy, Magyarországon kivételesen ritkának számító, gyönyörű kötésű dedikált Churchill-kötetet. A Földvári és fia antikvárium Hitlernek írott Horthy-levele - amelyet a kenderesi kertben termett almák mellé küldött a kormányzó- inkább a hazai érdeklődőket motiválhatja. De akad a kiállításon Corvin János oklevél és XX. század eleji kelet-európai avantgardnyomtatvány is, sőt, még Londonból is érkezik egy látványos, Jeges Ernő által tervezett Budapest-plakát is.