Budapesten járt az IMF

IMF-küldöttség járt Magyarországon: az MNB felkérésére a jegybank által felállítandó eszközkezelő felépítéséről és majdani működéséről mondtak szakvéleményt. Ebben szakmai befektetők bevonását és az irányítási autonómia megerősítését szorgalmaznák a nemzetközi szervezet szakemberei.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. augusztus 21. péntek, 14:21
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank kérésére június 2-4. között IMF-misszió járt Magyarországon, a Valutaalap szakemberei a 2014 novemberében létrehozott Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt. felállításában segédkeztek, azaz a vagyonkezelő alap szerkezeti felépítését és működését - derül ki a Valutaalap közleményéből. Ez ügyben már egyszer, idén január 14-16. között is jártak itt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) monetáris és tőkepiaci osztályának (Monetary and Capital Markets Department, MCM) képviselői.

A tervek szerint 10 évig működő MARK-ot - leegyszerűsítve - a pénzügyi közvetítőrendszer működése, a hitelnövekedés és a gazdasági fellendülés elősegítése céljából állítja fel a jegybank és az eredeti elképzelések szerint a banki mérlegek megtisztítását, azaz a bankrendszert terhelő nem teljesítő jelzáloghitelek (NPL) felszámolását szolgálná. Ezek a nemteljesítő jelzáloghitelek 2014 végén 27 százalékon álltak, de mindezekkel együtt az MNB megítélése szerint a bankok szolvensek és jól feltőkésítettek.

Az IMF megállapítja, hogy a 2014 végén, a hitelállomány 27 százalékát kitevő nem teljesítő jelzáloghitelek felszámolásával, a bankok hitelezési kapacitásának helyreállításával megbízott MARK szilárd gazdálkodási alapokon áll, a pénzintézetek részvétele a rendszerben önkéntes, az értékbecslés piaci alapokon történik.

Nagyobb függetlenség kellene

A MARK üzleti stratégiája az IMF szakemberei szerint világosan megfogalmazott mandátumának megfelelően szilárd finanszírozási struktúrára és piaci árakra támaszkodó értékbecslési metodológiára építve portfóliója likviditását is javító, ambiciózus 15 százalékos tőkemegtérülési (ROE) célt tűzött ki. Az alap irányítási struktúrájának azonban a vezetők döntési autonómiájának fokozásával jobban korlátoznia kellene az MNB befolyását - jegyzik meg az IMF jelentésének szerzői.

Javaslatuk szerint külföldi befektető bevonása amellett, hogy nagyban hozzásegítené az alapot stratégiai céljai megvalósításában, jelentősen javítaná a szervezet irányítási rendszerét és megerősítené hitelességét, piaci megbecsülését is. Egy ilyen a megoldás amellett, hogy a MARK-ot és az MNB-t is egyaránt mentesítené a politikai- és lobbiérdekek befolyása alól, illetve minimalizálná a költségvetés pénzügyi kockázatait, magát a szervezetet is támogatná üzleti céljai megvalósításában.

Vonjanak be nemzetközi szakmai befektetőket is

Az IMF szakemberei tehát azt javasolják az MNB-nek, hogy tegye lehetővé nemzetközi szakmai befektetők beszállását a jelenleg teljes tulajdonában lévő MARK részvényesei sorába. Véleményük szerint a MARK akvizícióit a száz százalékos jegybanki finanszírozás helyett - legalábbis részben - jóval előnyösebb lenne a MARK állami garanciával kibocsátott kötvényeivel bevont tőkéből fedezni.

Az IMF véleménye szerint részvényesek és kötvénytulajdonosok bevonása a piaci szabálykövető működési mechanizmus megerősítésével nagyban hozzájárulna a MARK üzleti stratégiájának a megvalósításához. A diverzifikált tulajdonosi struktúra pedig amellett, hogy enyhítené az MNB pénzügyi kitettségét a MARK feladatának az elvégzéséhez, az állami vállalati besorolás megszűnése által külön előnyökkel járna beszerzési és javadalmazási területeken is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.08.22 14:56

@hunorti: Jössz megint a hülye e 8 évező dumával.
2/3 nyertetek észlény.
Nagyot bukott a maszop és ti pont annyira rablók vagytok mint ők voltak.
Semmi nem változott csak a gazdasági maffia kicserélődött pirosról narancssárgára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.08.22 14:53

@hunorti: 2014 hír:
Fellegi Tamás, akkori fejlesztési miniszter a vásárláskor úgy vélte, a Mol árfolyama egy éven belül a 26 700 forintot is elérheti. Az árfolyam azonban azóta még az eladási szintet sem érte el, most éppen 12 330 forint körül van.

226 milliárdot bukott az állam a MOL-részvényeken!
226 milliárd forintot bukott három év alatt az állam azon, hogy 2011-ben megvásárolta a Szurgutnyeftyegaztól a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját. Akkor 1,88 milliárd eurót fizettek a tulajdonrészért (265 forintos árfolyamon számolva). Ebből 498 milliárd forintnyit az IMF-től felvett hitelből

50 évre titkosították a szerződést!
Az részvény ára se előtte se utána nem érte le a vételi akkori árt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2015.08.22 11:13

A fidesznek nem kell az IMF! Csak a pénzük:) Lehet belőle MOL részvényt venni, de jó drágán nehogy a ruszkikat kár érje.Utána be lehet vezetni a különadót.Nem baj,ha felét éri majd a MOL pakett.A nagy orosz testvér jól járt mi meg majd beadjuk a bírkáknak,hogy örvendjetek,miénk a MOL:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.22 10:59

@hunorti: Ja, megint jön a zsidózás....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.22 10:40

@Bulemia: ..többet kellett volna venni de a nyew york-i / ufó-k / nem akarták eladni ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html