A járvány utáni gazdasági újjáépítést segítő, monumentális, 7 milliárd eurós (2520 milliárd forintos) uniós támogatás eredeti célja az, hogy a tagországok ne csak kilábaljanak a koronavírus okozta mély gazdasági válságból, hanem egyúttal a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a digitalizációt segítő, korszerű, jövőbe tekintő és valóban égetően szükséges projektekbe fektessenek - írta a főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán.

Hozzátette: mindez úgy lehetséges, ha a tagállami kormányok a nemzeti tervek kialakítását a helyi önkormányzatokkal közösen, a helyi gazdaságélénkítésre és klímavédelemre, a helyben bajba jutott szektorok, vállalkozások és munkahelyek szempontjaira és igényeire tekintettel végzik el - idézi az MTI.

Erről a vonatkozó európai uniós rendelet sem hagy semmiféle kétséget: "a regionális és helyi hatóságok fontos partnerek lehetnek a reformok végrehajtásában és a beruházások kivitelezésében. E tekintetben megfelelő konzultációt kell folytatni velük és be kell vonni őket" - idézett az iratból Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott: "sajnos több európai országban sem így alakul ez a folyamat, és még csak távolról sem alakul így nálunk, Magyarországon." A kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel, miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP csaknem 40 százalékát előállító Budapestet nem tekinti partnernek a Magyarországnak óriási lehetőséget kínáló európai támogatás elosztásában".

Karácsony Gergely szerint félő, hogy Magyarország jövője, magyar állampolgárok millióinak boldogulása Orbán Viktor miniszterelnök "politikai játszmájának áldozatául válik".

A főpolgármester minderről annak alkalmából írt, hogy hétfőn van a visegrádi együttműködés elindításának 30 évfordulója, és ehhez kapcsolódóan közzétette a pozsonyi, a prágai és a varsói főpolgármesterrel közösen aláírt, a Szabad városok szövetségének nyilatkozatát is.
Ebben az áll, aggódva figyelik, hogy "a helyi önkormányzatokkal a nemzeti kormány több tagállamban sem folytat érdemi konzultációt. A konzultáció több országban is szimbolikus, a források csak egy töredékét érinti, vagy egyáltalán nem történik meg."

A nyilatkozatban felszólítják a tagállamok kormányait, hogy tartsák be az úgynevezett helyreállítási és ellenállóképességet növelő eszközre vonatkozó szabályozást, valamint kérik az Európai Bizottságot, hogy biztosítsa e szabályok betartását.

A városok és a helyi önkormányzatok készen állnak a szoros együttműködésre mind az európai intézményekkel, mind pedig a tagállamok kormányaival a járvány utáni igazságos és fenntartható helyreállításért folytatott közös küzdelemben - írták a városvezetők.