A hétfő éjjel Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szub-szuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta.

Az MPSE közölte, hogy Budapest adósbesorolását az eddigi "Ba1"-ről egy fokozattal "Baa3"-ra javította. Az új osztályzat besorolása stabil.
A lépés közvetlen előzményeként a Moody's globális hitelminősítési szolgálata, a Moody's Investors Service pénteken a magyar államadós-besorolást is ugyanilyen mértékben, "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába.

A fővárosi besorolás javításához fűzött indoklásában az MPSE kiemelte, hogy megítélése szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.
A Moody's várakozása szerint az aránylag jó nemzetgazdasági szintű növekedés fenntartható, és ez a központi kormányzati juttatások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat majd a fővárosi bevételekre.

A cég szerint a budapesti adósbesorolást továbbra is alátámasztja a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik, mindez pedig a város erőteljes likviditási helyzetének egyik pillére.

A budapesti osztályzat meghatározó tényezői között van emellett a város döntő fontosságú szerepe a nemzetgazdaság teljesítményében, valamint a nagyon alacsony adósság, amely 2015-re a működési bevételek 3 százalékára esett vissza a 2012-ben mért 97 százalékról, az önkormányzati pénzügyek konszolidációját - és ezen belül a közadósság csökkentését - célzó kormányzati döntés eredményeként - áll a Moody's elemzésében.

A cég szerint a besorolás másrészről az "ambiciózus" budapesti beruházási kiadási terveket is tükrözi, amelyek középtávon valószínűleg az adósság jelentős növekedésével járnak majd. A budapesti osztályzat mindemellett tükrözi a tömegközlekedés finanszírozásából eredő költségvetési nyomást, és azt is, hogy a fővárosnak a jelenlegi keretek között csak korlátozott ellenőrzése van saját működési bevételei felett - áll a Moody's elemzésében.

A cég hangsúlyozza, hogy Budapest további felminősítéséhez a magyar államadós-osztályzat újabb javítására lenne szükség, és arra, hogy folytatódjék a főváros szilárd költségvetési teljesítménye, kordában tartott adósságállomány mellett.

A Moody's szerint a magyar szuverén adósbesorolás bármilyen esetleges romlása ugyancsak érintené a budapesti osztályzatot. Hatással lenne emellett Budapest besorolására az is, ha a tömegközlekedés finanszírozásából eredő költségvetési nyomás érzékelhető mértékben növekedne, és emiatt romlana a főváros működési teljesítménye, vagy hirtelen a jelenlegi előrejelzéseket meghaladó mértékben emelkedne az adósságállomány.

A magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével közvetlen összefüggésben a Moody's hétfőn magyar bankok osztályzatait is javította. A hitelminősítő által hétfő este Londonban külön bejelentett bankosztályzati lépések az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintették.