A budai fonódó villamos átadásával megszűnt a buszsáv a Fő utcában, ahol a BKK új parkolóhelyeket létesített az elmúlt hetekben. Hasonlóan jártak el a Bem rakparton azzal a különbséggel a, hogy korábban léteztek ingyenes parkolóhelyek.

Némileg meglepő is volt ez az intézkedés, hisz nem szokása fővárosi önkormányzatoknak a parkolás segítése. Ráadásul mind a két útvonalon biciklisávok is létesültek - így a főváros ezen kis szegletén mind az autós, mind a biciklis tábor elégedett lehet.

Ezt az idilli helyzetet unta meg II. kerületi önkormányzat és a fővárosnál kezdeményezte az új parkolóhelyek fizetőssé tételét - alig egy hónappal azok átadása után. Az előterjesztés a jövő héten kerül a fővárosi közgyűlés elé.

Természetesen szó nincs bevételnövelésről, hanem kizárólag forgalomszabályozási kérdés olvasható az előterjesztésben - ami egyébként meg is áll -, hisz a parkolóhelyek kihasználtsága hétköznapokon eléri a 90 százalékot.

A javaslat 626 parkolóhelyet érint, amihez a kerület 209 millió forintos beruházással készül. A számításaik szerint a beruházás öt év alatt térülne meg - ami vagyis annak éves hozama 20 százalék, ami üzleti beruházásnak sem megvetendő.