Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés határozatában kimondta: egyetért azzal, hogy Budapest a MOB-bal közösen, az Országgyűlés támogatásával pályázzon a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogáért. A testület felkérte a főpolgármestert, hogy az olimpia budapesti megrendezésének megpályázására vonatkozó közös szándéknyilatkozatot - az Országgyűlés támogató döntését követően - a MOB elnökével együtt írja alá, és küldje meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének.

Az előterjesztést 25 igen szavazattal, az LMP-s Csárdi Antal ellenében, és a DK-ás Gy. Németh Erzsébet tartózkodása mellett fogadták el. Az indítványt támogatta a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a PM. A határozat szerint 2016. február 29-ig kell a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszteni a pályázat alapját képező területfelhasználási, városszerkezeti és helyszín-kiválasztási javaslatot, valamint az olimpiarendezés esetén szükséges város-, létesítmény- és közlekedéstervezési, beruházási, fejlesztési feladatok, intézkedések alapvető meghatározását. A Fővárosi Közgyűlés felkéri az Országgyűlést, hogy döntésével támogassa Budapest és a MOB pályázási szándékát.

Jó lehetőség

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a napirend vitája előtt a szándéknyilatkozat benyújtásának támogatását kérte a közgyűléstől. Borkai szerint a NOB Agenda2020 reformprogramjával vége a drága olimpiáknak.

Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kijelentette: a sikeres pályázat feltétele az összefogás és a valódi egység. Budapest és Magyarország számára az olimpia jó lehetőség. Az olimpiai pályázatról még nincs kormányzati álláspont, azt utolsóként alakítják majd ki. Fürjes a megrendezés kockázatai között említette a korrupciót és ennek kapcsán úgy fogalmazott: "az olimpiát leginkább a butaság és a tisztességtelenség teheti tönkre".

Fürjes Balázs kormánybiztos az Index tudósítása szerint úgy vélte, az olimpia jó lehetőség Magyarországnak. A nemrég elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint az államháztartás esetleges olimpiához kapcsolódó nemzetgazdasági többletjövedelme 2015 és 30 között 1100 milliárd forintra becsülhető, ami több az olimpiához szükséges nettó államháztartási befektetés (750 milliárd forint) összegénél. Ráadásul Fürjes szerint az államháztartási, lakossági és vállalati bevételek megháromszorozzák ezt a bevételt. Az olimpiarendezés finanszírozása viszont a kormánybiztos szerint évente átlagosan csak a nemzeti költségvetés fél százalékát tenné ki. Fürjes szerint kockázatot jelenthet, hogy megmaradnak-e a megrendezés évéig a stabil külső és belső gazdasági körülmények, de ha ebben nem bíznánk, akkor semmilyen hosszú távú programba nem kezdhetnénk bele.

Említette még a csúszás és a költségnövekedés kockázatát, amit azzal lehet kivédeni, ha időben kezdik el a beruházást, valamint felhívta a figyelmet az ilyen építkezéseknél általánosan megjelenő korrupcióra. Ez utóbbi megfelelő szabályokkal, intézkedésekkel, szigorú ellenőrzéssel, átlátható gazdálkodással előzhető meg a kormánybiztos elmondása szerint. Végül Fürjes közölte, nagy szükség van a politikai együttműködésre, amit kifejezetten vizsgálnak, hiszen 9 év alatt fordulhat a kocka, és az ellenzék lehet a vezető erő. Az érintett városok erős megrendezési szándékát közvélemény-kutatással szondázzák majd.

A tervezett költségvetést minden rendező túllépte - átlag 179 százalékkal(!)

A HVG legutóbbi számában arról írt egy 2012-es Oxfordi Egyetem által készített tanulmányra hivatkozva - amelyben 17 téli és nyári olimpiát vizsgáltak meg -, hogy az eredeti költségvetést mindegyik olimpiát rendező túllépte, mégpedig átlagosan 179 százalékkal. Az okok között kiemelt helyen szerepelt, hogy jelentkezéskor alulbecsülték a kiadásokat és eltúlozták a bevételeket, továbbá az is borítékolható volt minden pályázat esetében, hogy a magántőke soha nem vett részt a tervezett mértékben az olimpia finanszírozásában.

Minden sportoló álma

A magyar olimpikonok nevében Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó arról beszélt, hogy minden sportoló álma, hogy részt vegyen az olimpián, és, ha Magyarországon olimpia lesz, az maga a csoda.

A vitában Tokody Marcell, a Jobbik képviselője Budapest nemzetközi hírneve szempontjából fontosnak nevezte az olimpiát, amit ezért elvi alapon támogatnak is. Ugyanakkor szerinte nagyon sok kockázati tényező van, amire eddig nem kaptak megnyugtató válaszokat. Példaként említette, a költségek megítélését, a közlekedési problémákat, valamint a létesítmények későbbi hasznosíthatóságát.

A DK képviselője, Gy. Németh Erzsébet azt mondta, jelenleg sem Budapest, sem Magyarország gazdasági helyzete nem engedi meg az olimpia rendezését.

Horváth Csaba szocialista képviselő a sikeres pályázat garanciájaként kezdeményezte, hogy ellenzéki delegáltak is kerülhessenek az olimpiai bizottságba. "Álmodjunk közösen, ahogy eddig" - mondta, majd hozzátette, bízik a sikeres pályázatban.

Csárdi Antal, az LMP képviselője életszerűtlennek nevezte az olimpiarendezés gondolatát, ugyanis szerinte azt a londoni játékok tizenötödéből szeretnék megrendezni, amit irreálisnak tart.

Karácsony Gergely, a PM zuglói polgármestere azt mondta, elsősorban a korrupció jelent súlyos kockázatot a magyar olimpiára, amellett, hogy Magyarország szegény országként most sem tud eleget költeni például az egészségügyre, oktatásra. Megjegyezte azonban, hogy ennek ellenére a véleménye az igen felé hajlik, hiszen nagy lehetőséget is lát a pályázatban.

Kocsis Máté, a Fidesz álláspontját ismertetve elmondta, Magyarország képes lenne zökkenőmentesen lebonyolítani egy olimpiát, ami Budapest mellett több vidéki nagyvárosnak is kedvezne. A kormánypárti politikus köszönetet mondott azon ellenzéki képviselőknek, akik - mint fogalmazott - a napi pártpolitikai kérdéseken felülemelkedve támogatják a kandidálást.

Tarlós: szerény, rokonszenves összefogásra van szükség

A vita végén Tarlós István főpolgármester azt mondta, szerény, rokonszenves összefogásra van szükség a siker érdekében. Budapest csak nyertese lehet az olimpiának, hiszen a játékok a város infrastruktúrájának fejlesztését is eredményezi majd - fejtette ki, majd kiemelte, a magyar sportolók is megérdemelnek egy hazai olimpiát, hiszen az újkori történelemben ők hozták a legnagyobb dicsőséget az országnak.

Az ülésen több olimpikon is megjelent, köztük Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Polgár Judit sakkolimpiai bajnok, Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, volt köztársasági elnök, valamint Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, akit 80. születésnapján köszöntöttek.

A MOB a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét, majd június 10-i közgyűlésen arról határozott, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását.

A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért. Párizs is a héten jelentheti be indulási szándékát, de míg a francia főváros óriási felhajtással próbál hátszelet adni 2024-es olimpiai pályázatának, Bostonban és Hamburgban népszavazást terveznek a jelentkezésről.