Budapesti olimpia: kevesebb aláírás is elég lett volna

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) azt a határozatát, amelyben a testület a budapesti olimpiáról tervezett népszavazás kiírásához szükséges aláírások számáról döntött - írja az MTI.
Domokos Erika, 2017. március 13. hétfő, 20:08
Fotó: Napi.hu

Az NVB álláspontja szerint a helyi népszavazáson azok a választópolgárok vehetők figyelembe, akik az adott településen egy időközi önkormányzati választáson is jogosultak lennének szavazni.

Az NVB-hez két, azonos tartalmú fellebbezés érkezett, a testület ezeket összevontan tárgyalta, és egyetlen határozatot hozott - írta az MTI. A két beadványozó szerint az FVB eljárása jogbizonytalanságot okoz, mert a népszavazás elrendeléséhez szükséges választópolgári támogatások számát nem az aláírásra valójában jogosult választói csoporthoz igazította.

Az NVB határozata szerint a helyi népszavazáson azok a választópolgárok vehetők figyelembe, akik az adott településen egy időközi önkormányzati választáson is jogosultak lennének szavazni. Az NVB ennek alapján megállapította, hogy a "nolimpiás" helyi népszavazás elrendeléséhez szükséges érvényes aláírások száma legalább 139 196, az FVB által megállapított 151 239 helyett. Ez a módosítás érdemben nem érinti az aláírásgyűjtés érvényességét.

Az NVB határozata ellen március 20-án délutánig lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

A Momentum Mozgalom február 17-én 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében.

Az FVB március 7-i határozatában a fővárosi szintű helyi népszavazási kezdeményezés támogatására gyűjtött, a bizottság által ellenőrzött érvényes aláírások számát 151 239-ben állapította meg. Ezt megelőzően, március 1-jén a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy Budapest a kormány határozatával összhangban visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát.

Az NVB hétfői ülésén megtagadta egy az előrehozott országgyűlési választás kitűzéséről szóló országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. A Demokrata Párt által benyújtott kérdést - "Akar-e Ön előrehozott országgyűlési választást Magyarországon?" - azért utasította el egyhangúlag a testület, mert az alaptörvényben felsorolt tiltott tárgykörbe tartozik, továbbá nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe sem. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.03.13 20:45

@Winter: persze mert a sok narancspatkány ment hamisan aláírni.
Sokan voltak de nem elegen :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.03.13 20:34

Azért az durva, hogy az aláírások majdnem fele (!) érvénytelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html