Budapestiek, figyelem! Így alakul át az egészségügy

Budapest egészségügyi ellátása 2025-re megújulhat, az előterjesztés szerint három szuperkórház és korszerűsített kórházak fogadják a betegeket, a reformot pedig összehangolják a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervével - tudta meg a Magyar Idők.
Szepesi Anita, 2017. március 28. kedd, 16:09
Fotó: Napi.hu

Az átalakításért felelős miniszteri biztos, Cserháti Péter a lapnak elmondta, a XI. kerület Dobogó nevű városrészében egy 1058 ágyas modern tömbkórházat húznának fel, ide költözne a Kútvölgyi úti klinikai tömb, a Tűzoltó utcai és a Bókay utcai gyerekklinika, az egyik női klinika valamint a nagy traumatológia és az idegsebészet a Szent János Kórházból. Észak-Budán egyelőre nem alakítanak ki centrumkórházat, a Kútvölgyiből pedig 550 ágyas gyógyintézmény jönne létre a közép-budai régió lakosságának ellátására.

A Szent János Kórház kisebbik traumtológiája, a szülészet-nőgyógyászat, a koraszülött- és a gyermekosztály, a neurológia és a kisebb manuá­lis szakmák költöznének ide.

A Szent János Kórház pedig krónikus és rehabilitációs ellátást nyújtana 300 ágyon. A szakrendelések ugyancsak a Kútvölgyi útra, önálló épületbe költöznének.

Észak-Pesten a Honvédkórház lesz a szuperkórház, amely új tömböt kap. A Podmaniczky utcai egykori MÁV-kórház osztályait itt helyezik el, s nagyjából megduplázzák a jelenleg csaknem 600 ágyas kapacitást.

Dél-Pesten a Nagyvárad térre tervezett 1300 ágyas új épülettömb lesz a központ, amelyet az Egyesített Szent István-Szent László Kórház területén húznának fel. Ez, valamint a kórház felújítandó épületei és az Országos Kardiológiai Intézet együttesen biztosíthatja a régió­ban élők sürgősségi ellátásának legmagasabb szintű bázisát. Egy országos intézeti campus is létrejönne itt. A Heim Pál Kórház területén egy gyermeksürgősségi centrum és gyermekpszichiátria is létesül.

Az enge­délyeztetésre, az előkészítésre és a társkórházak további fejlesztésére összességében 50-55 milliárd forintot irányoznának elő 2018-ban, ha minden zökkenőmentesen zajlik, a nagy beruházások 2022-re fejeződhetnek be, a főváros teljes kórházi struktúrája pedig 2025-re újulhatna meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kiss.tamas@kissti.hu, 2017.03.29 12:18

Már megkezdődött a környék ingatlanjainak a felvásárlása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html