Beindul a pénzosztás: több száz milliárd forint a tét

Az utóbbi években rendre több száz milliárd forintot osztott szét a kormány december utolsó dekádjában. Ez idén sem lesz másként - írta a Népszava.
Domokos László, 2019. december 7. szombat, 09:05
Fotó: Reuters

A pénz nagy része általában egyházi-, sport- és határon túli intézményeknél landolt, de volt, hogy az év végi pénzosztás keretében konszolidálták a kórházak adósságát.

Az idei többletbevételeket, illetve a kiadási oldalon különböző okokból felhalmozódó, ám el nem költhető kiadási tételeket látva, valószínűleg ez idén sem lesz másképp - írta a napilap.

Az Orbán-kormány a fel nem használt pénzek elosztását már november végén megkezdte, amikor mintegy 53 milliárd forintot csoportosított át olyan célokra, amely eredetileg nem szerepelt a költségvetési törvényben.

A kabinet egyszerű kormányhatározattal módosítja majd a költségvetési törvényt, amit megtehet, de ez nem éppen jogállami megoldás - fogalmazott a Népszava.

Az idei büdzsé kifejezetten jól áll, az első tíz hónapban 575 milliárd forintos hiány keletkezett, amely az egész évre tervezett 998 milliárd forint 58 százaléka. A novemberben még valamelyest nőhet a deficit, ám a december a legrosszabb esetben is nullszaldóval zárulhat.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa legutóbbi csütörtöki ülésén felszólította a magyar kormányt, hogy GDP 0,75 százalékára rúgó, valamivel több mint 410 milliárd forintos kiigazítást hajtson végre 2020-ban vagyis ennyivel mérsékelje a hiányt, annak érdekében, hogy tartósan fenntartható szintre csökkenjen a deficit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

katolikus, 2019.12.07 09:58

Budapesten már beindult. Hát pestiek ezt megszívtátok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.12.07 09:40

Látom magam előtt a kis rabló kakast vajdát, ahogy elégedetten ott ül a közpénz hegy mőgőtt, ami elvesztette közpénz jellegét és már az övé, mint pénzügyi zseni, osztogat: ennek mehet haver, nyelve bennem, ez rokon, ennek is, ez szomszéd ennek is, ez kipcsák, ennek is, ez kínai, rokon, ennek is, ez meg török,azeri rokon llek ennek is, betegek, szegények, nyomorékok takarodjanak, focira bármennyit, élsportra is, tömegsportra semmit
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html