A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a magánnyugdíjpénztári tagsággal, és az állami rendszerbe visszalépéssel kapcsolatban közzétette a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és persze meg is válaszolta azokat. Mint leírják: a jelenleg hatályos jogszabály a 2011. március 1. napjával visszalépő pénztártagok számára teszi lehetővé azt, hogy a (korábbi visszalépések esetén kifizetendő tagdíj kiegészítések mellett) reálhozamot is kifizessék a volt tag számára. A korábbi időszakban visszalépett pénztártagok nem tudják a reálhozamot visszaigényelni.

A tb-rendszert még a szocialista kormány nyitotta meg részlegesen. Ennek keretében 2009. december 31-ig jellemzően azok hagyhatták el magánpénztárukat, akik, a 2009. január 1-jét megelőzően 52. életévüket betöltötték, és tagságukat önkéntesen (tehát nem pályakezdőként az előírások szerint kötelezően) létesítették. A PSZÁF akkori tájékoztatása szerint az érintettek mintegy 56 százaléka 68,5 ezer pénztártag lépett vissza, majdnem 100 milliárd forinttal gazdagítva a költségvetést. Persze arról, hogy a mostani feltételek alapján nekik mennyi pénz üthette volna a markukat, még csak becslések sincsenek.

A felügyelet jelenlegi tájékoztatásában kitér arra is, hogy a tb-rendszerbe visszautalt összeg nagysága a jelenleg hatályos szabályozás szerint nem lehetnek hatással a majdani nyugdíjra. Ezért tűnik furcsának, hogy bár nagyon kevesen, de mégis akadnak, akik az államhoz utaltatják át reálhozamukat. Például a Honvéd magánkasszájánál - mint megtudtuk - reálhozamát 51, tagdíjkiegészítését pedig 54 tag utaltatta az államhoz. Néhány ilyen rendelkezés szinte minden pénztárnál akad. Persze enélkül is elég sok pénz kerülhet az államhoz, hiszen - mint most arra a PSZÁF is felhívja a figyelmet - amennyiben valaki egyáltalán nem nyilatkozik a kifizetésről, úgy a pénztár az általa ismert állandó lakcímére fogja kiutalni az összeget, ha a pénzt itt nem veszi át, a pénztárhoz visszaérkezett összeget a Nyugdíjbiztosítási Alap részére kell átutalni, a társadalombiztosítási egyéni számláján történő jóváírás érdekében.

Azoknak is válaszolt a felügyelet, akik kontrollálni szeretnék adataikat. A visszalépők magánpénztári tagsági jogviszonya a törvényi rendelkezés szerint március 1. napjával szűnt meg. Az Ügyfélkapunk regisztrációval rendelkezőknek elméletben lehetőségük lenne követni a folyamatokat. Az itt elérhető nyilvántartás viszont csak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó tagok nyilatkozatainak teljes körű feldolgozását követően lesz hatályos.