Bukhatják a reálhozamot a korábban visszalépők

A reálhozam felvételére csak azoknak van lehetőségük, akik most léptek vissza a tb-rendszerbe. Akik ezt korábban tették meg, annak nem jár ilyen kifizetés – hangsúlyozza a pénzügyi felügyelet.
B. Varga Judit, 2011. május 8. vasárnap, 15:34
Fotó: Napi.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a magánnyugdíjpénztári tagsággal, és az állami rendszerbe visszalépéssel kapcsolatban közzétette a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és persze meg is válaszolta azokat. Mint leírják: a jelenleg hatályos jogszabály a 2011. március 1. napjával visszalépő pénztártagok számára teszi lehetővé azt, hogy a (korábbi visszalépések esetén kifizetendő tagdíj kiegészítések mellett) reálhozamot is kifizessék a volt tag számára. A korábbi időszakban visszalépett pénztártagok nem tudják a reálhozamot visszaigényelni.

A tb-rendszert még a szocialista kormány nyitotta meg részlegesen. Ennek keretében 2009. december 31-ig jellemzően azok hagyhatták el magánpénztárukat, akik, a 2009. január 1-jét megelőzően 52. életévüket betöltötték, és tagságukat önkéntesen (tehát nem pályakezdőként az előírások szerint kötelezően) létesítették. A PSZÁF akkori tájékoztatása szerint az érintettek mintegy 56 százaléka 68,5 ezer pénztártag lépett vissza, majdnem 100 milliárd forinttal gazdagítva a költségvetést. Persze arról, hogy a mostani feltételek alapján nekik mennyi pénz üthette volna a markukat, még csak becslések sincsenek.

A felügyelet jelenlegi tájékoztatásában kitér arra is, hogy a tb-rendszerbe visszautalt összeg nagysága a jelenleg hatályos szabályozás szerint nem lehetnek hatással a majdani nyugdíjra. Ezért tűnik furcsának, hogy bár nagyon kevesen, de mégis akadnak, akik az államhoz utaltatják át reálhozamukat. Például a Honvéd magánkasszájánál - mint megtudtuk - reálhozamát 51, tagdíjkiegészítését pedig 54 tag utaltatta az államhoz. Néhány ilyen rendelkezés szinte minden pénztárnál akad. Persze enélkül is elég sok pénz kerülhet az államhoz, hiszen - mint most arra a PSZÁF is felhívja a figyelmet - amennyiben valaki egyáltalán nem nyilatkozik a kifizetésről, úgy a pénztár az általa ismert állandó lakcímére fogja kiutalni az összeget, ha a pénzt itt nem veszi át, a pénztárhoz visszaérkezett összeget a Nyugdíjbiztosítási Alap részére kell átutalni, a társadalombiztosítási egyéni számláján történő jóváírás érdekében.

Azoknak is válaszolt a felügyelet, akik kontrollálni szeretnék adataikat. A visszalépők magánpénztári tagsági jogviszonya a törvényi rendelkezés szerint március 1. napjával szűnt meg. Az Ügyfélkapunk regisztrációval rendelkezőknek elméletben lehetőségük lenne követni a folyamatokat. Az itt elérhető nyilvántartás viszont csak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó tagok nyilatkozatainak teljes körű feldolgozását követően lesz hatályos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hariseldon, 2011.05.09 05:13

@Csubaka: Igazad van Csubaka, tényleg ott nincs szó ilyenről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csubaka, 2011.05.08 19:41

Mielőtt bedőltök ennek a hülyeségnek keressétek fel a pszaf.hu-t és olvassátok el magatok az ott leírtakat.
A szerkesztőnek pedig javaslom, hogy járjon utána, hogy ki és miért írta ezt, mert előbb utóbb valaki bele akad a lapba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hariseldon, 2011.05.08 18:59

Elhitették hogy a reálhozamot felvehetik az emberek, aztán mikor látták hogy a legtöbb ember beadta a kérvényeket ...
Mik ezek ha nem megélhetési bűnözők ?
Hazudozók, gerinctelenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

robituszin, 2011.05.08 16:11

"A reálhozam felvételére csak azoknak van lehetőségük, akik most léptek vissza a tb-rendszerbe. Akik ezt korábban tették meg, annak nem jár ilyen kifizetés"
hmmm hmmm, a minap hozott a postás 2004-re visszamenőleges késedelmi kamatos számlát a főgáztól, 4-5 forintokból összejött 6,5 fél év alatt 900 forint :) A nagyoknak ilyet is lehet, szerencsétlen porba-fingó egyedeknek a járandóságuk meg nem jár. Visszaléptettek, azaz erősen ajánlották nem túl régen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html