Mi történik, ha késve íratja át az autóját?

Ha a vevő nem tartja be a tizenöt napos határidőt, akkor a hatóság kivonhatja az autót a forgalomból, a NAV pedig büntetést szabhat ki.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 29. szombat, 11:33
Fotó: Getty Images

Aki Magyarországon gépjárművet vásárol köteles 15 napon belül saját nevére átírattatni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy ezt valaki mégsem teszi meg, ebben az esetben szankciókkal kell számolnia - derül ki a DAS Jogvédelmi Biztosító összefoglalójából.

Ha az eladó bejelentette a hatóságnál, hogy értékesítette a járművét, ám a vevő tizenöt napon belül nem lépett, akkor a hatóság ideiglenesen kivonhatja az autót a forgalomból. A kivonás időtartama pedig attól függ, hogy a vevő mennyivel később jelenti be az autóvásárlást. Harminc napon belüli késésnél 2 hónapra, 180 napon túli késedelem esetén 12 hónapra vonhatják ki az autót a forgalomból.

"Ezen időtartamokat az említett kormányrendelet szabályozza. Így azoktól méltányossági alapon, avagy egyéb szempontok alapján eltérni sajnos nem tud a hatóság. Az ideiglenes kivonás esetén a fenti időtartamok lejártát követően csak abban az esetben helyezhető a jármű ismét forgalomba, ha a bejelentési kötelezettséget elmulasztó tulajdonos a változás bejegyzése iránti kérelmét is előterjeszti

- derül ki a biztosító cikkéből.

A forgalomból történő ideiglenes kivonás mellett azonban bírsággal is számolhat a vásárlás bejelentését elmulasztó vevő. A magánszemélyek ugyanis 200 ezer forintig, más adózók pedig 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot kaphatnak a NAV-tól. A büntetést akkor nem kell megfizetni, ha a vevő bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lenolajkence, 2020.08.30 08:14

A cikk írója sok mindent lehagyott és téves dolgot is írt:
1. A gépjármű eladását és vásárlását tényleg be kell jelenteni a kormányablaknál, ugyanis ez pótolja a gépjárműadóbevallást. Aki pedig ezt elmulassza az adóbevallás elmulasztása miatt bírságolható, de nem a NAV által, hanem az önkormányzati adóhatóság által.
2. Nem szól arról a cikk írója, hogy ha ezt elmulassza az eladó és vevő is, akkor a gépjárműadót továbbra is az eladó fizeti, még akkor is, ha egy új év köszönt rájuk. Annyi évig lesz ez így, míg valaki be nem fárad a kormányablakba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html