Küszöbön a gyümölcsdrágulás - sokkal többet kérhetnek a cseresznyéért

A korábbi 800-900 ezer tonnával szemben az idén 500 ezer tonnás gyümölcstermés várható. Az árak 30-40 százalékkal emelkedhetnek.
Csernátony Csaba, 2020. június 8. hétfő, 10:00
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Felemás szezonra számítanak a gyümölcstermesztők idén. Bár a minőségre nem lehet panasz, a mennyiségre annál inkább - mondta a köztévében Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

A gyümölcstermelésnél gyakran előfordul, hogy egy-egy gyümölcsfélénél virágzás idejében beköszönt a fagy, az idén olyan helyzet alakult ki, amelyre eddig nem volt példa, hogy a március végétől számított hat hétben 7-8 alkalommal volt fagyos az éjszaka. Ez pedig minden gyümölcsfajt érintett a szamócától egészen a körtéig, vagy a dióig.

A kevesebb termés várhatóan a bolti árakban is visszaköszön majd. Szinte biztos, hogy drágulnak a gyümölcsök. A kereskedők szerint akár 30-40 százalékkal is többe kerül majd például a cseresznye, a meggy, a kajszi, vagy az őszibarack.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.08 10:08

Mindig arról pofáznak, hogy vegyünk hazait, és külföldit ne nagyon áruljanak a boltok.
Most arról van szó, hogy kevés a hazai gyümölcs, de a cikkből kimaradt amit a híradóban nyilatkoztak, meg pár médium megírta, a magyar cseresznyét szeretik a szlovákok és a lengyelek.
Na, akkor, ha kevés van, miért viszik külföldre a támogatott magyar gazdák?
Vegyünk hazait, de az áruk 80%-át külföldre viszik?
Hogy is van ez jóléti gazdák?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html