Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Első látásra kedvezőnek tűnhet a legfrissebb - múlt héten megjelent - fizetési statisztika. A hivatalos KSH-adatok szerint az év első négy hónapjában az átlagos havi bruttó közel 390 ezer forint volt, a kedvezmények nélküli átlagos nettó pedig 258 ezer forintot tett ki.

Mindkettő 8,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, ami ütemes emelkedésnek tekinthető, még akkor is, ha elmarad a múlt év első négy hónapjában mért 10 százalék feletti emelkedéstől.

A összesített adatok ütemes béremelkedésről tanúskodnak, ellenben az áprilisi - szintén összesített, a teljes gazdaságra vonatkozó - számokból már látható a lassulás, ugyanis áprilisban 7,8 százalékkal voltak magasabbak a nettó bérek, mint egy évvel korábban. Ráadásul akadnak ágazatok, amelyekben már megjelentek a mínuszok, illetve a szektorok között is jelentős a szakadék látható.

Többéves emelkedés után előkerültek a mínuszok

Az ágazatok közül a pénzügyi szektor fizet a legjobban, az átlagos nettó áprilisban 587 ezer forint volt, ez több mint 8 százalékos pluszt jelent éves szinten. A második legmagasabb átlagkereset a statisztikában információs, kommunikációs ágazatként szereplő szektor, ahol több mint 462 ezres nettót kapnak a dolgozók, majdnem 10 százalékkal többet, mint tavaly.

Kép: KSH

Az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók bére 15 százalékkal nőtt, ami jelentős emelkedés, ennek ellenére az idei áprilisi közel 184 ezer forintos nettójuk azonban még így is bőven elmarad a teljes gazdaságra jellemző 258 ezres átlagtól. Igaz, a szektoron belül a két alágazat között is jelentős az eltérés, az egészségügyben dolgozók nettója meghaladja a 260 ezer forintot, akik viszont a szociális területen vannak, alig több mint 130 ezer forint nettóhoz jutnak. Utóbbiak fizetése a közfoglalkoztatottak miatt ilyen alacsony, nélkülük a szociális ellátásban dolgozók nettója meghaladja a 190 ezer forintot.

Hosszú időszak után megtört a korábbi emelkedő trend a koronavírus-járványnak leginkább kitett turizmushoz köthető szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban. Évek óta - 2017 elejétől - minden hónapban nőttek a nettók ebben a szektorban, most áprilisban viszont 2,2 százalékkal csökkentek. Így majdnem 156 ezer forint volt az átlag nettó.

Fontos azonban, hogy a turizmusban, vendéglátásban az elmúlt években a fekete- vagy szürkefoglalkoztatás aránya magasabb lehetett más ágazatokhoz képest, elég például a pincéreknek zsebbe adott fizetésre gondolni. Mindenesetre az átlagfizetéseknél megtört a trend a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás régóta az egyik legrosszabbul fizető szektor. A feldolgozóiparban 2017 óta több mint 10 százalékos volt a béremeléedés az előző év azonos hónapjához képest, míg most áprilisban mindössze 0,5 százalékos többletet mutat a statisztika.

Többet várnak

A legfrissebb statisztikák alapján korai fordulópontról beszélni, de jól látszik, hogy bizonyos szektorokban - például a turizmusban, feldolgozóiparban - a járvány megállította a korábbi trendet és a fizetések stagnáltak vagy csökkentek. Egyelőre nem tudni, hogy mennyire tartós jelenségről van szó, de a leginkább érintett ágazatokban a járvány utáni fellendüléstől függ az, hogy mikor kerülnek újra emelkedőre a fizetések.

A teljes gazdaságban mind a kormány, mind a jegybank béremelkedést vár a jövőben. A 2021-es büdzsében szereplő prognózis szerint az idén 5,7 százalékkal nőhet az átlagos nettó, jövőre pedig 6,9 százalékkal, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése pedig a 2020-ban várható 5,3-6,4 százalék után jövőre 9,1-9,7 százalékos emelkedést vetít előre a bruttó béreknél.