Melyik autóval nem lehet külföldre menni? Válasz a magyar hatóságtól

Csernátony Csaba, 2020. július 11. szombat, 09:55
Fotó: MTI Fotó

A koronavírus-járvány megváltoztatta az eredeti menetrendet a forgalmi engedélyekre vonatkozó szabályoknál is.

Ha a forgalmi engedély (műszaki érvényességi idő) - 2020. március 11. és 2020. július 3. között - járt le, akkor a határidő automatikusan december 15-ig kitolódik, függetlenül attól, hogy ki üzemelteti az adott járművet - derül ki a kormanyhivatal.hu-n közzétett összefoglalóból.

A 2020. július 4. után lejáró forgalmikra - műszaki vizsgákra - a kedvezmény nem vonatkozik, ezeket a hagyományos rendben, tényleges időszakos műszaki vizsgálattal kell meghosszabbítani.

A türelmi idő alatt lejáró okmányokat nem lehet automatikusan pótolni. Így például ha a lejárt műszakis autónak elveszik a forgalmi engedélye, vagy megváltozik a tulajdonosa, üzemeltetője, az új okmány kiállításához elengedhetetlen lesz az érvényes műszaki vizsga.

A jogszabályban december 15-ig meghosszabbított érvényességi időt nem lehet bevezetni sem a hatósági nyilvántartásokba, sem az okmányokba. Ebből, illetve az előírás hazai joghatósági jellegéből is adódik, hogy az ilyen járművekkel nem szabad külföldön közlekedni

- figyelmeztet a hatóság.

Az érintett autósoknak nem érdemes az utolsó pillanatokra, azaz decemberre hagyniuk a forgalmi meghosszabbítását. A vizsgálóállomások az ünnepi időszakhoz kapcsolódóan már nem feltétlenül működnek teljes kapacitással, vagy éppen zárva lesznek. Aki biztosra szeretne menni, annak hamarabb kell elintéznie a vizsgáztatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.07.11 20:08

Tehát akinek lejárt július 4-én az kapozzon vele, akinek meg már 2 hónapja, az vakarózhat még fél évig. Logikus
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html