A korábbi hatósági bejelentésnek megfelelően péntektől csak receptre kapható számos láz- és fájdalomcsillapításra használt gyógyszer. A 600 és 800 milligrammnál nagyobb ibuproféntartalommal, valamint a 300 milligrammnál magasabb dexibuproféntartalommal rendelkező tablettákra vonatkozik a receptkötelezettség május 1-től.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azért tette receptkötelessé az eddig vény nélkül kapható gyógyszereket, mert a a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében a biztonságos dózis naponta 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm, ezt a szintet pedig a tablettákat szedők könnyen túlléphetik a korlátozás nélkül.

QP | Quality Placement

Mi a baj velük?

A hatóság korábban publikált összefoglalója szerint az úgynevezett "nem szteroid gyulladáscsökkentők" közé tartozó ibuproféntartalmú készítményeket világszerte több évtizede forgalmazzák fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint megfázás kezelésére. Magyarországon is népszerűek: az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből évente 2,5-3 millió doboz fogy.

Ugyanakkor a "nem szteroid gyulladáscsökkentőkről" - így az ibuprofénről - már 2006-ban kiderült, hogy az szedésük fokozza az artériás thrombotikus események, például a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát.

Az Európai Bizottság megrendelésére  készült egy független tanulmány is, amelyben a szakemberek arra jutottak, hogy az ibupfrofén napi 2400 milligrammnál magasabb dózisban fokozza a trombózisos betegségek kockázatát. Egy 2016-os, közel 30 ezer beteg adatainak elemzéséből készült dániai vizsgálatból pedig az derült ki, hogy az ibuprofént rövid ideig használók esetében megnövekedett a szívmegállás kockázata. Emiatt Dániában csak a 200 milligrammos ibuproféntartalmú tabletták érhetőek el vény nélkül.

A kutatások továbbá tisztázták: a dexibuproféntartalmú gyógyszereknél is fennáll a kockázata, hogy a betegek túllépik a biztonságos napi dózist.

Nem mindegyik

A receptkötelezettség összesen tíz készítményt érint, több tucat tablettát viszont nem. A hatóság közölte:

Több mint negyven, 200 és 400 mg ibuprofent tartalmazó gyógyszer továbbra is recept nélkül is elérhető,így ezentúl sem kell orvoshoz mennie annak, aki kis-közepes fájdalmára vagy lázára ibuprofent akar szedni

A péntektől receptköteles gyógyszerek listája az OGYÉI honlapján, itt található.