Patikák vs. benzinkutak: hova mentek a magyar vásárlók?

Augusztus első hetét szerény pluszban zárták a magyar vásárlók, közel 2 százalékkal nőtt a boltok forgalma. A gyógyszertárak a nyertes oldalon, a benzinkutak pedig a másikon.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 23. vasárnap, 12:59
Fotó: Napi.hu

A koronavírus-járvány miatt felemásan alakul az idén a boltok forgalma. A vírus magyarországi megjelenésekor a háztartások felhalmozásba kezdtek, ez az élelmiszerek forgalmát megdobta, de a kijárási korlátozások miatt sok más üzletben nem lehetett vásárolni, emellett a vendéglátóhelyek is bezártak.

Bár a kiskereskedelmi forgalom az év első hat hónapjában összességében 1,3 százalékkal emelkedett, a pozitív eredmény az év első három hónapjában elért növekedésnek köszönhető. Áprilisban, májusban ugyanis mínuszba került a forgalom, júniusban pedig stagnált. Bár a júliusi végleges adatok még nem jelentek meg, a múlt hónap első három hetében szerény pluszt értek el az üzletek.

Augusztusi mérleg

A KSH legfrissebb, nem teljes körű adatai szerint augusztus első hetében is élénkült a boltok forgalma: 1,6 százalékkal nőtt, de ezen belül azért vegyes a kép. Vannak üzletek, amelyek pluszban kezdték az augusztust és vannak, amelyeknek csökkent a forgalma a múlt év azonos időszakához képest.

  • Az élelmiszereket, italokat, dohányárukat forgalmazó boltok bevétele 3,4 százalékkal nőtt.
  • A gyógyszertáraké 5,6 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor a

  • a benzinkutak forgalma 7 százalékkal csökkent,
  • a híradás-technikai terméket áruló üzletek bevétele közel 31 százalékkal esett,
  • a vendéglátó-ipari egységek forgalma pedig több mint 10 százalékkal mérséklődött.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK