Kell-e kesztyű a vásárláshoz? Mik azok a karanténkonzervek?

Kell-e gumikesztyű, mi a teendő a nyers zöldségekkel, le kell-e otthon törölni a megvásárolt termékeket? A járványhelyzet miatt az olyan mindennapi tevékenységek is megváltoztak mint a bevásárlás, szakértők tisztáztak néhány fontos kérdést.
Csernátony Csaba, 2020. április 23. csütörtök, 11:11
Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány miatt számos élelmiszerekhez, főzéshez kapcsolódó kérdés merült fel az elmúlt időszakban, ugyanígy akadtak tisztázatlan kérdések, amelyek a vásárláshoz kötődnek. Utóbbiakra adtak választ most az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelet (FDA) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői.

Boltba menet, bevásárlás közben

Az első - és egyik legfontosabb - az FDA és a Nébih szakértői szerint, hogy mindenki felkészülve érkezzen a boltokba. Azaz készítsen egy listát a szükséges termékekről, a mostani helyzet ugyanis nem a nézelődés és az üzletekben való lődörgés időszaka - több amerikai boltban ezt be is tiltották.

Az FDA azt javasolja, maximum 1-2 hétre elegendő ételt vásároljon mindenki, így nem okoznak a látogatók átmeneti hiányokat, viszont csökkentik a fertőzés kockázatát azzal, ha nem naponta szaladnak ki a boltba. Az amerikai hatóság szerint a bevásárlás során mindenkinek érdemes maszkot vagy valamilyen arcot jól takaró kendőt viselnie. Emellett jó, ha kéznél van gumikesztyű és fertőtlenítő is, amivel át lehet törölni a bevásárlókocsi vagy a kosár fogóját.

Szintén fontos a boltokban is tartani a megfelelő távolságot. A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetőség szerint a vásárlók gumikesztyűben menjenek a boltba. Csak azt az élelmiszert fogják meg, amelyeket utána a kosarába tesznek és megvesznek. Az előre csomagolt élelmiszereket pedig otthon érdemes megtisztítani.

Mibe kell pakolni az élelmiszert?

Azt, hogy miben érdemes hazavinni a portékát, már korábban tisztázták. A Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) korábbi cikkében az egyik leghitelesebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports szakértőinek tanácsait írta meg. Benjamin Chapman, a North Carolina State University élelmiszer-biztonsági szakértője arra is választ adott, hogy mivel érdemes nekivágni a bevásárlásnak. Felmerült ugyanis az a kérdés is, hogy érdemes-e mellőzni a vászontáskákat a járvány ideje alatt.

Chapman szerint nem bizonyították be, hogy a vászontáskák terjesztenék a betegséget szerint, azonban a szakember minden vásárlás után kimossa a saját bevásárlótáskáit. A menetrend itt is a szokásos, hazaérkezés után a szatyor kerüljön a mosógépbe, a bevásárlást végző személy pedig mosson kezet.

Törölni vagy nem törölni?

Az FDA és a Nébih szerint bár egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek vagy azok csomagolása terjesztette volna a koronavírust, váladékkal, ételmaradékkal szennyezett papírcsomagoláson körülbelül egy, a műanyag csomagoláson pedig akár három napig is életben maradhat a koronavírus. Éppen ezért a Nébih javaslata szerint a kockázatokat úgy lehet minimálisra csökkenteni, ha az emberek betartják az alapvető higiénés szabályokat, azaz gyakran kezet mosnak és fertőtlenítenek, nem nyúlnak az arcukhoz.

A tanácsok szerint ebben az időszakban - például húsokból, felvágottakból, pékáruból - jobb előre csomagoltat vásárolni. Ezt a csomagolást pedig hazaérkezve érdemes eltávolítani, kidobni és a terméket saját - tiszta - tárolókba áttenni. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor a megvásárolt konzervekkel három napra tegye "karanténba" a Nébih szerint, vagyis csak 72 óra után vegye elő azokat. Ha erre nincs idő, akkor is van megoldás: fertőtlenítővel, mondjuk kétszázalékos hipós oldattal kívülről át kell törölni a konzerveket.

Az amerikai FDA a termékek letörölgetését mintegy extra óvintézkedésként javasolja, szerintük elég, ha a boltból hazaérkezve rögtön kezet mos az, aki a bevásárlást végezte, majd ezt megismételi, amint elpakolta a bevásárlást.

Mi legyen a zöldségekkel?

A Nébih szerint a nem csomagolt élelmiszerek felületén a jelenlegi ismeretek alapján alacsony a koronavírus túlélési esélye. Így például a gyümölcsök és zöldségek tisztítása is úgy zajlik mint békeidőben, azaz hideg vízzel alaposan le kell mosni őket, a földes termékeket pedig súrolókefével lehet megtisztítani.

A gyümölcsöt hazaérkezés után érdemes megmosni és megszárítani. Amit meg lehet hámozni, ott ezt meg kell tenni fogyasztás előtt. Fontos viszont, hogy a fagyasztás nem öli meg a vírusokat. A zöldségek és gyümölcsök tisztítása után szintén kezet kell mosni, illetve a mosogató, konyhapult könyékét sem árt rendbe tenni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.04.25 09:34

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:


Nektek:
Koronat_Orsosra_Mozgalom_2
Elhetetlen

Olyan jó nézni, ahogy ütitek, vágjátok egymást!
2 idióta nyugger, érzéketlen elmebeteg de jól van ez így mindketten azt kapjátok a másiktól, amit megérdemeltek!
Én meg csak hátradőlök!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.25 02:53

@Elhetetlen: " Te komolyan gondolod, hogy, ha magam alá képzelek egy működő lábat, az működni fog?"

Igen.

"az ék alakban eltört sípcsontom felszúrta a térdporcot, és oldalról kiütött pár apróságot, amit nem lehetett visszarakni, így protkót sem lehet beültetni"

Örülj neki, a protkó volna a halálod.

"Akkor azt mondta az orvos, hogy rohamosan romlani fog az állapotom, ehhez képest 15 évig bírtam a botorkálást."

Na mit mondtam?

"Most már nem megy pl. a lépcsőzés."

De megy. Próbáld keményebben.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.04.25 02:41

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Te tényleg nem vagy normális. 17 éve elgázoltak egy zebrán, ahol szabályosan közlekedtem, repültem pár métert, padkát fogtam, és az ék alakban eltört sípcsontom felszúrta a térdporcot, és oldalról kiütött pár apróságot, amit nem lehetett visszarakni, így protkót sem lehet beültetni, mert nincs, ami tartsa. Akkor azt mondta az orvos, hogy rohamosan romlani fog az állapotom, ehhez képest 15 évig bírtam a botorkálást. Most már nem megy pl. a lépcsőzés. Te komolyan gondolod, hogy, ha magam alá képzelek egy működő lábat, az működni fog? Hülye! Egyébként én is az 50-dik évemben voltam, a baleset márciusban történt, és februárban még megfuttattam úgy egy harmincas párt Isztambulban, hogy a srác megállt egy utcasarkon, hogy hív egy taxit, mert nem bírja tovább. Te most tényleg arra vágsz fel, hogy nem volt egy durva baleseted? És ezt a saját érdemednek tartod? Tényleg agyament vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.25 01:31

@Elhetetlen: én, az 50-hez közeledve, napi szinten futok, hegyet mászok, karatézok, sőt, igazából most kezdek rájönni ennek a szépségeire. Biciklizni is szeretek, bár múltkor, a hegyi kirándulóhelyen ahová én csak busszal szoktam kimenni, láttam egy nálam vagy 20 évvel idősebb nyugger házaspárt, akik biciklivel jöttek föl ugyanoda, na, azóta nem dicsekszem evvel a biciklizéssel. Ismerek egy másik megszállott biciklist is, az is jóval idősebb nálam, az télen-nyáron, esőben, hóban, mínuszokban is kiteker a hegyre, és a buszt is lehagyja amivel én utazom.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.25 01:14

@Elhetetlen: az a beteg, aki annak tartja magát. Hidd el ezt nekem, ha fiatalabb is vagyok nálad, épp elég hipochonder nyuggert láttam már életemben. 99%-uknak semmi baja nincsen, csak szeretnek panaszkodni, vagy egyáltalán szólni valakihez, és élvezik hogy az orvos kénytelen meghallgatni őket.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html