Új díjszabás a MÁV-nál - változik a menetrend

A pünkösdi hosszú hétvégén módosul a MÁV-Start menetrendje - közölte a vasúttársaság, amely egyúttal változtatott a díjszabáson is.
Csernátony Csaba, 2020. május 28. csütörtök, 07:19
Fotó: Getty Images

Az ünnep miatt módosul a vasúti közlekedési rend: május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Szombattól pedig életbe lép a MÁV-Start balatoni előszezoni menetrendje és a díjszabás is változik. A vasúttársaság közleménye szerint a Balatonhoz közlekedő vonatokon 50 százalékos értékesítési korlátot vezetnek be. Május 29-től szeptember végéig a Balaton 24/72 elnevezésű napijegyekkel a tóparti vonalakon korlátlanul lehet utazni a megadott idő alatt.

Ez lesz a hosszú hétvégén

A vasúttársaság közölte, a pünkösdi hosszú hétvégén 180 InterCity több kocsival közlekedik a szokásosnál. A szegedi és pécsi InterCity-khez két kocsival többet kapcsol a MÁV-Start.

A hosszú hétvégén a Balaton irányába közlekedő távolsági vonatok is több, hat-nyolc kocsival állnak forgalomba, a legnépszerűbbek pedig akár 10 kocsival. A Velencei-tóra induló járatok pedig három egységes Flirt motorvonati szerelvénnyel közlekednek.

Változások a balatoni vonatoknál

A szombattól érvényes balatoni előszezoni menetrend szerint a dél-balatoni (Budapest-Székesfehérvár-Keszthely) vonalon két óránként közlekednek gyorsvonatok, a csúcsidőszakokban pedig sebesvonatok is forgalomba állnak, érintik a kisebb utasforgalmú állomásokat és megállóhelyeket. Hétköznapokon oda és vissza is 10-10, míg hétvégén 14-14 közvetlen gyors- és sebesvonattal utazhatnak az utasok. Péntek délután, szombat délelőtt és vasárnap este egyes járatokhoz légkondicionált InterCity kocsit is kapcsolnak, ezeket kék színnel jelölik az internetes keresőben. Az észak-balatoni (Budapest-Székesfehérvár-Tapolca) vonalon naponta mindkét irányban 3-3 gyorsvonat és 1-1 sebesvonat is közlekedik. Hétvégéken további 2 pár gyorsvonat biztosítja a közvetlen kapcsolatot a Balaton északi partjához.

A hétvégi csúcsidei időszakban a gyorsvonatok 8-9 kocsis szerelvényekkel közlekednek. A kerékpáros utasok számára pedig minden vonatban rendelkezésre áll 8 kerékpárhely, ezen felül több nagy kapacitású kerékpárszállító kocsi forgalomba állításával biztosítják az utazást.

Kötelező pótjegy

A kialakult járványhelyzetre való tekintettel a vasúttársaság az utasok védelme és a kellő 1,5 méteres távolság betartása érdekében plusz kocsikat kapcsol a Balaton partján közlekedő vonatokhoz a rendelkezésre álló szabad kapacitását kihasználva. A vonathoz kötött pótjegy ára megegyezik a korábban alkalmazott gyorsvonati pótjegy árával. A bérlettel, illetve a Start Klub kártyával rendelkezőknek is szükséges a pótjegy váltása az érintett vonatokon és szakaszokon.

A kötelező pótjegyváltás nem szükséges az északi parti tapolcai gyors- és sebesvonatokra Székesfehérvár és Tapolca közötti járatokon, a déli parti sebesvonatoknál Székesfehérvár és Keszthely között, továbbá a déli parti nagykanizsai és keszthelyi gyorsvonatokra, a Siófok és Nagykanizsa, Siófok és Keszthely közötti szakaszokra. A Balaton felől Székesfehérvárra 7:36-kor érkező és onnan 17:21-kor Balaton felé induló gyorsvonaton Székesfehérvárig, illetve onnan pótjegymentesen lehet utazni. A Balaton partja mentén utazók számára pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe a vonatok.

A vasúttársaság azt javasolja, hogy a jegyeket az utazás előtt időben, akár néhány nappal korábban váltsák meg, mert az értékesítési korlát miatt a helyjegyek az indulás előtti órákban már elfogyhatnak. Érdemes a MÁV applikációjával vagy a MÁV honlapján az eTicket rendszer használatával kedvezményes áron megvenni a jegyeket. Másik vonatra szóló pótjeggyel vagy pótjegy váltása nélkül nem szállhatnak fel a korlátozással érintett vonatokra az utasok. Megfelelő pótjegy nélkül a vonatokon pótdíjat számítanak fel a jegyvizsgálók.Ezzel egyidejűleg a balatoni vonatok a távolsági forgalomban vonathoz kötött pótjegy megváltásával vehetők igénybe. A vasúttársaság a feláras kocsikban - a felárköteles szakaszon - az ülőhelyek körülbelül 50 százalékát értékesíti.

További részletek a MÁV oldalán olvashatóak.

HOZZÁSZÓLÁSOK