Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi években megszokott menetrend szerint most is konzultációt hirdetett a Magyar Nemzeti Bank arról, hogy jövőre milyen emlékérmék kerüljenek a piacra.

Vannak sorozatok, amelyek az idén és jövőre is új darabokkal bővülnek. Például a kutyás - hivatalosan a Magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat bemutató - sorozat  amely a vizslás érmével indult 2019-ben, tavaly folytatódott a komondorossal, idén pedig az agár lesz soron, 2022-ben pedig a mudi.

A mudi az MNB ismertetője szerint az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta. A pásztorok német puli néven ismerték, napjainkban ritkán látható nyájak, csordák mellett. A fajtát sokáig nem különböztették meg a pumitól és a pulitól. Hosszú ideig az a tévképzet terjedt el, hogy a mudi a pumi és a puli kereszteződéséből jött létre, pedig egyikre sem hasonlít. A mudi feltehetően spicc jellegű kutyákból alakult ki körülbelül két-háromszáz évvel ezelőtt. Első pillantásra egyszerű keveréknek tűnhet, mivel szőre rövidebb a többi pásztorkutyáénál. Eredeti szerepe a juhászokhoz és pásztorokhoz kötötte, intelligens, tanulékony, szolgálatkész, munkabíró és hosszú életű fajta. A "Magyar pásztor- és vadászkutya fajták" című sorozat folytatásaként színesfém emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank.

Várhatóan folytatódik a meseérmés sorozat is, de kaphat emlékérmét" a katari labdarúgó-világbajnokság. A lista szerint az Magyar Nemzeti Bank a koronavírus elleni egyik vakcinatechnológia, az mRNS-alapú oltások alapjául szolgáló magyar találmányt is emlékérmére tenné.

A listán szerepelnek továbbá a következő emlékérme-tervek:

  • Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró
  • Richter Gedeon gyógyszerész, a Kalmopyrin feltalálója
  • Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő
  • Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas író - Magyar származású Nobel-díjasok sorozat (6. elem)
  • Lax Péter Wolf-díjas matematikus - Magyar származású Wolf-díjas matematikusok sorozat (1. elem)
  • Békésy György fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas biofizikus - Magyar származású Nobel-díjasok sorozat (7. elem)
  • Bács-Kiskun megye, Kecskemét - Magyar megyék, megyeszékhelyek sorozat (1. elem)
  • Milton Friedman Nobel-emlékdíjas közgazdász - Magyar származású Nobel-emlékdíjasok sorozat (2. elem)
  • Székesfehérvár, Romkert - Nemzeti Emlékhelyek sorozat (9. elem)
  • II. András Aranybullája
  • Hunyadi János aranyforintja - Középkori magyar aranyforintok sorozat (7. elem)

Aki szeretne észrevételt küldeni a 2022-es emlékérme-tematikáról a jegybanknak, március 16-ig teheti meg, levélben vagy e-mailben.

 

Levélcím: Magyar Nemzeti Bank Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatósága, 1850 Budapest

E-mail-cím: [email protected]

Az MNB mérlegeli a beérkezett észrevételeket, javaslatokat, és azokról összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz. A jegybank az észrevételekre egyedileg nem reflektál.