Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen tizenhárom a háztartásokban gyakran felbukkanó, többségében bárhol kapható mosóport vizsgáztatott a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A teszt során többek között azt nézték, hogyan birkóznak meg a termékek a különböző folttípusokkal.

A hatékonyságot laboratóriumban, akkreditált módszerrel vizsgálták a TVE szakértői. Ugyanazzal a mosógéppel, ugyanazzal a programmal 40 fokon történt a vizsga és a gyártó által javasolt adagolást követték minden esetben. A tesztmosáshoz mesterségesen szennyezett textilcsíkot használtak, melyen 8 különböző folt esetében ellenőrizték a mosás hatását. Ezek a foltok a háztartásban előforduló különböző szennyeződések, mint például a kakaó-, cékla-, vörösbor-, sár-, fű- vagy olajos foltok.

A hatékonyság mellett az összetétel, a környezeti és egészségre gyakorolt hatás, a csomagolás és az uniós ökocímke (EU - Ecolabel)  megléte is beleszámított a végeredménybe. (Az ökocímke azt mutatja meg, hogy az adott termék kedvezőtlen környezeti hatása jelentősen kisebb, mint a hasonló célra használt termékeké.)

Az ingyenesen elérhető teszt végeredményéből kiderült, hogy a legjobb mosóporral egy-egy mosás 55 forintba kerül, a második helyezett esetében ennek a triplája lesz a költség.

Majdnem négyszer annyiba kerül

Az első helyet a Müller-üzletekben kapható, saját márkás Blink Öko általános mosópor szerezte meg a megszerezhető 100 pontból (100 százalékból) mind a százat begyűjtötte. A szén-, olivaolaj-, vér-, kakaó-, vörösbor-foltokat 90 százalék feletti hatékonysággal tisztította.

Mögötte végzett az Amway terméke, a "Home SA8 Premium" mosópor-koncentrátum, amelyet a cég saját értékesítői hálózatán keresztül vagy webáruházból lehet megvenni. Ez a termék ugyan hatékonyabban távolította el a vérfoltot a tesztruháról, de a kakaó-, szén- és olivaolaj-szennyeződés esetében lemaradt az első helyzettől. A hiteles ökocímke hiánya is negatív tényező volt az értékeléskor. Az amwayes mosópor volt a legdrágább a teljes mezőnyben, egy mosáshoz a gyártó által javasolt adag ára ugyanis közel 200 forint.

A harmadik helyet az Unilever "Surf Color Tropical Lily & Ylang ylang" néven futó mosópora szerezte meg 75 százalékos eredménnyel. Ezzel a termékkel egy-egy mosás 84 forintra jön ki.

Kisokos a mosáshoz és a foltokhoz

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a mosóporteszt mellett egy foltkisokost is közzé tett. Ebből kiderül, hogy a mosandó ruhákon megtalálható szennyeződéseket "származásuk" alapján lehet rendszerezni, ahogy az alábbi ábrán látható.

Forrás: TVE / Origin of solings according to P&G EMPA testmaterials, IEV 60456 Workshop

Meglepő lehet, hogy a szennyeződések, foltok túlnyomó része a testről kerül a ruhákra, ám eltávolítása kisebb macera a többi folttípussal szemben. A mosószerek tisztító hatását a különböző összetevők különböző szennyeződés típusokra gyakorolt hatása adja. A háztartásban leggyakrabban előforduló szennyeződések - fizikai, kémiai jellemzőiket tekintve - az alábbiak szerint csoportosíthatók:

  • vízben oldhatók (például bizonyos élelmiszer eredetű szennyeződések)
  • vízben nem oldódó, de vízben duzzadó, így mechanikai hatásra eltávolítható anyagok (például az emberi szervezetből a ruházatra kerülő fehérje alapú anyagok)
  • vízben nem oldódó, de mosószerrel vízben oldhatóvá tehető anyagok (például zsír, olaj)
  • sem vízben, sem szerves oldószerben nem oldható szennyezők (például. korom, rozsda, pigmentek stb.)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egyébként nemzetközi partnerével, az ICRT-vel közösen mosógépeket is tesztelt, a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja)  erről szóló cikke itt, maga a teszt (fizetős tartalom) pedig itt olvasható.