Buksza: mekkora lesz a havi nyugdíj januártól? Erre számíthatnak az érintettek

A jövő évi nyugdíjemeléssel és a 13. havi nyugdíj első részletével együtt az átlagos összeghez jutó nyugdíjasok havonta több mint 7 ezer forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak.
Csernátony Csaba, 2020. december 9. szerda, 12:46
Fotó: Napi.hu

Januártól 3 százalékkal emelkedik egy sor ellátás, többek között az öregségi nyugdíjak összege - az erről szóló rendelet pár napja jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mivel egyelőre forintra pontos, hivatalos KSH-adat még nincs az idei átlagos nyugdíj összegéről, ezért egész konkrét összeget nem lehet mondani. Mindenesetre a Buksza (a Napi szerkesztőségi blogja) - szigorúan hipotetikus - becslése szerint az idei visszamenőleges nyugdíjemeléssel 144-145 ezer forint körüli összegről van szó.

A 3 százalékos jövő évi emelés több mint 4 ezer forintos többletet, vagyis havonta 148-149 ezer forintos átlagösszeget jelent majd. Emellett 2021-ben megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszavezetése a rendszerbe, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy hétre járó pluszt kapnak a nyugdíjasok.

Ez egyszeri 36-37 ezer forintnak felel meg. (A 13. nyugdíj fokozatosan épül majd be, 2022-ben már két hétre, 2023-ban három hétre járó összeg jár majd, 2024-ben pedig a teljes havi összeg.)

Összességében a 3 százalékos emelésnek és a 13.havi nyugdíj negyedének köszönhetően éves szinten majdnem 88-89 ezer forinttal nagyobb büdzséből gazdálkodhat majd egy-egy átlagnyugdíjas, ez egy hónapra vetítve több mint 7 ezer forintot jelent.

(Lényeges, hogy a számok nem forintra pontosak, csak a nagyságrendeket mutatják. Fontos továbbá, hogy átlagokról van szó, nem pedig a 130 ezer forint körüli a mediánértékről. Utóbbi azt mutatja meg, hogy a nyugdíjasok fele ennél magasabb, a másik fele pedig alacsonyabb összeghez jut havonta.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tamtam, 2020.12.10 07:54

Ha az aranyérmes bajnokoknak 50 millió jár, akkor azoknak akik megteremtették több járna mint 7000 Ft, havi "átlag." Tudjuk mi az átlag .)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2020.12.09 18:42

Egyszer látnék már egy politikusi bérről ilyen precíz elemzést.Mondjuk a legutóbbi 30%-os emelés után havonta mennyivel többől gazdálkodhatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html