Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januártól 3 százalékkal emelkedik egy sor ellátás, többek között az öregségi nyugdíjak összege - az erről szóló rendelet pár napja jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mivel egyelőre forintra pontos, hivatalos KSH-adat még nincs az idei átlagos nyugdíj összegéről, ezért egész konkrét összeget nem lehet mondani. Mindenesetre a Buksza (a Napi szerkesztőségi blogja) - szigorúan hipotetikus - becslése szerint az idei visszamenőleges nyugdíjemeléssel 144-145 ezer forint körüli összegről van szó.

A 3 százalékos jövő évi emelés több mint 4 ezer forintos többletet, vagyis havonta 148-149 ezer forintos átlagösszeget jelent majd. Emellett 2021-ben megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszavezetése a rendszerbe, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy hétre járó pluszt kapnak a nyugdíjasok.

Ez egyszeri 36-37 ezer forintnak felel meg. (A 13. nyugdíj fokozatosan épül majd be, 2022-ben már két hétre, 2023-ban három hétre járó összeg jár majd, 2024-ben pedig a teljes havi összeg.)

Összességében a 3 százalékos emelésnek és a 13.havi nyugdíj negyedének köszönhetően éves szinten majdnem 88-89 ezer forinttal nagyobb büdzséből gazdálkodhat majd egy-egy átlagnyugdíjas, ez egy hónapra vetítve több mint 7 ezer forintot jelent.

(Lényeges, hogy a számok nem forintra pontosak, csak a nagyságrendeket mutatják. Fontos továbbá, hogy átlagokról van szó, nem pedig a 130 ezer forint körüli a mediánértékről. Utóbbi azt mutatja meg, hogy a nyugdíjasok fele ennél magasabb, a másik fele pedig alacsonyabb összeghez jut havonta.)