Az idei első negyedévben a bruttó szlovákiai átlagbér 955 euró volt, a múlt év azonos időszakára ez 1023, idén pedig 1086 euróra (több mint 3737 ezer forint) nőtt - írja a pozsonyi Új szó a szlovák statisztikai hivatalra hivatkozva.

A Szlovákiában március elején megjelent világjárványnak - legalábbis az első negyedévben - így még nem sikerült teljesen megakasztania a fizetések növekedését. Ugyanakkor a növekedés üteme az elmúlt években folyamatosan gyorsult, az idei első negyedévben, a tavalyi több mint 7-ről már 6 százalékra esett vissza.

A szállodákban és éttermekben dolgozók kapják a legalacsonyabb átlagfizetést, ebben az ágazatban 594 euró az átlagbér, de az építőiparban is csupán 723 euró. A legmagasabb átlagbér a bankszektor dolgozóké, ők több mitn 2 ezer eurós bruttóval szerepelnek a statisztikákban. Szlovákián belül Pozsony megyében lehet a legjobban keresni, átlagban 1394 eurót, ez az egyetlen megye, ahol az összeg magasabb az országos átlagnál. A sor végén Eperjes megye található, alig 834 euróval.