Milyen "lámpák" jelzik a tb-t? Kinek kell fizetnie az orvosnál?

A társadalombiztosítási szabályok júliusi változásával a "lámparendszer" is más lett. Mit jelent a zöld, a piros, a sárga, a kék és a barna jelzés. Iránytű a Bukszától.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 13. vasárnap, 10:13
Fotó: MTI Fotó

Alig több mint két hónappal ezelőtt, július 1-jén lépett érvénybe az új társadalombiztosítási törvény, a jogszabály egységesítette a korábbi rendszert, a járulékfizetésnél megszabta az alsó határt.

Egyben kimondta azt is, hogy akiknek legalább hathavi elmaradásuk van, azok nem jogosultak az egészségügyi ellátásra.

A júliustól érvényes változtatás érinti a "lámparendszert", amely az egészségügyi ellátásoknál megmutatja, hogy valaki jogosult-e az ellátásra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő rendszere ötféle "színt" (lámpát) különböztet meg:

  • Zöld lámpa - a TAJ (Társadalombiztosítási Azonosító Jel) érvényes, a jogviszony rendezett.
  • Piros lámpa - a TAJ érvényes, a jogviszonya rendezetlen. Ebben az esetben az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ám az érintettnek a jogviszony rendezése érdekében a kormányhivatallal kell egyeztetnie.
  • Kék lámpa - a TAJ átmenetileg érvénytelen. Ez akkor fordul elő, ha a magyar egészségbiztosítónak azt jelentették, hogy az érintettnek külföldön van egészségbiztosítása.
  • Barna lámpa - a TAJ egyéb okból érvénytelen. Ennél a jelzésnél muszáj kifizetni az egészségügyi szolgáltatást. A jogosultság vissza- vagy megszerzése érdekében pedig a kormányhivatalhoz kell fordulni.
  • Sárga lámpa - a TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illető az egészségbiztosítóval kötött megállapodás szerint jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, ám - a sürgősségi fogászati ellátást leszámítva nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel.

Július 1-je előtt az volt a gyakorlat, hogy a zöld és piros lámpánál - tehát érvényes TAJ esetén - ingyenes volt az ellátás térítésmentesen, pirosnál egy értesítőt küldtek a jogviszony rendezetlenségéről. Barna és kék lámpánál pedig fizetni kellett a szolgáltatásokért.

Mi lesz a jövőben?

Az ado.hu szakportál összefoglalójából az is kiderül, hogy júliustól életbe lépett egy fontos változás, mégpedig a NAV ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket és hathavi elmaradt járulékfizetés után figyelmeztetést kapnak az érintettek, ha pedig a jogviszonyt nem rendezik, akkor jön a barna lámpa, azaz érvénytelenítik a taj-számot, így az adott személyek nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra.

Ez egyben azt jelenti, hogy

2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére (korábban ez működőképes megoldás volt), vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza. A sürgősségi ellátást mindemellett továbbra sem lehet megtagadni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.14 14:59

@MaTar:
"Általában annak, akinek semmi jövedelme, ellátása nincs. "
Ez az embertelenség része.
Milyen alapon rabolnak ki pénzt hatalommal, akinek nincs jövedelme?
A csórit szétnyúzza O1G, a gazdagra meg szórja a milliárdokat. Rohadék alak.
A vadkapitalista, szociálisan érzéketlen, mocskos néprabló kormány, amelyik az elkerülhető kórházi halálesetekkel egyetemben, lassan kiérdemli majd a népirtó jelzőt is.
-----
"Amúgy a korrekt az lenne, ha az ellátási díj megfizetése esetén az utólagosan befizetendő járulékot csökkentenék azzal az összeggel, amit a NEAK térített volna a szolgáltatónak tartozásmentes járulékfizetés esetén. "
Ez meg nem a korrektség része lenne, hanem a jog alapján kellene így eljárni.
Szerintem ez a tv. alkotmányellenes, csak a kamu ellenzékből senki nem viszi az AB elé.
Ugyanis ha egy szándékos károkozás esetén is ha kifizeted a kárt, még vétség esetén is mentesülhetsz a büntetés alól.
Ha meg utólag kifizeted, akkor milyen jogon kell mégegyszer fizetni?
Amerikában ha nem fizetsz, nem jár EÜ szolgáltatás, tehát az korrekt, mert nem köteleznek fizetésre, és akkor sem látnak el, ha utólag fizeted a kötelezőt.
Ha nem adnak ellátást, akkor ne is kelljen fizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.09.14 13:36

Alakul a szakmai megközelítés. Tehát nem járuléktartozás, hanem kifejezetten egy járuléktípus, az egészségügyi szolgáltatási járulék elmaradása esetében veszíthető el a jogosultság. A munkáltató, a vállalkozó, az őstermelő, és sorolhatnám tovább, annyival tartozhat, amennyit nem szégyell, nem érinti ezt a jogosultságot. Amúgy a korrekt az lenne, ha az ellátási díj megfizetése esetén az utólagosan befizetendő járulékot csökkentenék azzal az összeggel, amit a NEAK térített volna a szolgáltatónak tartozásmentes járulékfizetés esetén. Egészségügyi szolgáltatási járulékot igen kevés embernek kell fizetnie. Általában annak, akinek semmi jövedelme, ellátása nincs. De egyéb jogcímen, szociális alapon, ekkor is járhat mentesség, csak intézni kell. Általában ez az ügyintézés marad el. A megfelelő adminisztrációra azonban nem így kellene kényszeríteni embereket. Egyébként is: családbarát országban illő volna a családtagi jogosultság visszaállítása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.13 19:59

Pataky már előre megénekelte az új rendszert:

Sárga lámpák jelzik útját.
Otthon hagyta minden múltját.

Ment a hűtlen nehéz fejjel.
Tudja jól, hogy ő már nem kell.
Ég veletek! Mást nem mondott.
Szeme túlragyogott minden csillagot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.13 12:42

Az embertelen, diktátor fidesz senkit nem hagy az út szélén. Keményen lerúgja onnan.
Az embertelen, diktátor fidesz korszakban évente rengetegen halnak meg elkerülhető kórházi fertőzések, esetek miatt.
Az embertelen, diktátor fidesz még a járvány idején sem juttatott több pénzt a munkájukat elvesztő szerencsétlen polgároknak, miközben a haverok, rokonok cégei milliárdokhoz jutottak.
A jövő történelemkönyvében lesz olyan időszak, amikor az embertelen, diktátor fideszt önkényuralmi pártnak fogják titulálni.
TB=TársadalomBiztosítás, vagyis mindenkinek jár. Azért fizetjük a világ egyik legmagasabb járulékát, hogy abból jusson a szerencsétlenek számára is.
Ha ezt így csinálja az embertelen fidesz, akkor vezesse be az egyéni számlákat.
Ja, csak akkor látványosabb a lenyúlás mint a nyugdíjkasszánál? Ja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html