Riasztás jött Szlovéniából - visszahív egy merőkanalat a magyar hatóság

Főként az ollóiról és kerti szerszámairól ismert Fiskars merőkanalában veszélyes anyagok lehetnek, ezért a magyar hatóság lépett.
Csernátony Csaba, 2020. július 21. kedd, 07:54
Fotó: Nébih

A szlovén hatóság ellenőrzése során primer aromás amin (PAA) kioldódást mutatott ki Fiskars márkájú, Kínában gyártótt szedőkanálnál. Valószínű, hogy az érintett termék több magyarországi boltban is kapható - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely egyúttal visszahívta a terméket.

A termék pontos adatai:

  • Neve: Functional Form Spoon (Funkcionális kanál)
  • Márka: Fiskars
  • Termék leírása: Fekete, nejlon szedőkanál narancsszínű, szilikon szegéllyel
  • Termék kód: 1027299
  • Tételszám: 191223
  • Származási ország: Kína

A Nébih azt kéri, hogy aki vásárolt ebből a szedőkanálból, ne használja élelmiszerekhez.

A hatóság tájékoztatója szerint a szedőkanálban "talált" primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogéncsoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, például papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.

HOZZÁSZÓLÁSOK