Mire érdemes figyelnie a vízórásoknak? - Tanácsok a Fővárosi Vízművektől

Jön a hidegebb időjárás, ezért érdemes időben megvédeni a vízórát, így elkerülhető a későbbi macera. Kisokost készített a Fővárosi Vízművek.
Csernátony Csaba, 2020. november 8. vasárnap, 10:53
Fotó: Napi.hu

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.

Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy a hideg hatására bekövetkező vízmérő-meghibásodás helyreállítása, illetve az esetleges elfolyás miatt nagyobb legyen a számla. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának - derül ki a Fővárosi Vízművek figyelmeztetéséből.

A következőket lehet tenni a vízmérők elfagyásának megelőzése érdekében:

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótolni kell, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is érdemes gondoskodni. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is le lehet takarni, de még a kartondobozdarabok is megfelelőek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyelni kell azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.
  • Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e víz az aknában, valamint ügyelni kell arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárva legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizni kell a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is érdemes gondoskodni.
  • A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigeteléssel vagy víztelenítéssel lehet megóvni.

Lakótelepi ház esetén kinek a feladata a fagy elleni védelem?

Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Nagy hidegben - különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében - még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nem megoldható a fűtése, akkor hagyni kell picit csöpögni a csapot, így nem - vagy csak sokkal nehezebben - tud megfagyni a víz a vezetékben.

Mi a teendő a nem lakott épületek esetében?

Először meg kell nyitni a kerti csapot, majd ezután a téli elzáró kell elzárni. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz.

A vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ez esetben is marad víz!  Ha későn lát valaki hozzá a víztelenítéshez és a befagyott víz miatt nem tudja az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatja a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezheti a víztelenítést.

Miért a felhasználónak kell gondoskodnia a vízmérők és a csövek védelméről?

Bár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató, azaz a Fővárosi Vízművek tulajdona, annak fagy elleni védelméről és megőrzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia.

A Fővárosi Vízművek szakértői szerint elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet ez a szabály, de a magyarázata az, hogy a bekötési vízmérő a felhasználó ingatlanán található, így annak védelméről nem is tud más gondoskodni, csak a felhasználók, vagyis az ott lakók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.11.10 21:40

@antitroll:
De, lehet, hogy én voltam, úgy látszik nem fejlődött a tudomány.
Nos, akkor még egyszer: ha én meg tudom oldani - akárhogy - hogy ne fagyjon el, akkor a szolgáltató is megtudná. Méghozzá telepítéskor és akkor az is mindegy, hogy hol az az akna. Ezen felül olvasd el a legutolsó bekezdést is a cikkből, nem én mondom, hanem ők, hogy nem cáfolják, hogy meg tudnák csinálni, csak nem tudnak bejönni... Megoldásra lásd ugye előző mondatom, de egyébként szerintem szívesen beengedné őket bárki.
A másik meg, hát egy szegénységi bizonyítvány. Nem hiszem el, hogy a holdraszállás után több, mint 50 évvel, nem lehet a kijelzőt külön, fent megjeleníteni, nyilván digitálisan, valami gombelemmel táplálva, még csak nem is kell, hogy folyamatosan kijelezze, csak gombnyomással, az egész kócerájt meg részben vagy egészben, könnyen bonthatóan betemetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.11.09 16:45

@efi99:
Nem tavaly ugyanekkor ugyanezért vitatkoztunk ezen? Mintha akkor is Te lettél volna...
A mérőhely kialakítása a tulajdonos feladata, ebben benne van annak megfelelő fagyvédelme. Ezen kár rugózni. Ez olyan kérdés, ami jogszabályban van rögzítve, teljesen mindegy, hogy egyet értesz vele vagy sem. Nem mellesleg így van ez az általam ismert valamennyi országban (Európa). A mérő a szolgáltató tulajdona.
A szolgáltatási feltételeket szintén jogszabály rögzíti, ami a tulajdonosi és szolgáltatói jogokat és kötelességeket részletesen rögzíti. Ismétlem, nem magyar specialitásról van szó, inkább ez a standard.
És akkor a mérőkről.
Fagyálló mérő NINCS! Olyan létezik, aminek fokozott fagyvédelme van, de jellemzően ezek sem lakossági mérők. Mivel a teljes fagyvédelem csak fűtött vízórával lenne lehetséges a mérőhelyre vonatkozó előírások nélkül, ezért nem is lenne gazdaságos ilyet gyártani. Vagy a villanyt is a szolgáltató vezesse oda? Azon túl, hogy drágább lenne a leves mint a hús, a bekötő vezetékek fagyhatár feletti része ugyanúgy elfagyhatna, a hibátlanul működő vízóra meg vígan számolná az elfolyó m3-ereket. Miért lenne jó ez a fogyasztónak?
Amit Te fagyálló vízórának gondolsz (tavaly még linkelted is talán) azok olyan provizor jellegű bekötésekhez vannak kitalálva, ahol állandó átfolyás van. Tavaly ha jól emlékszem a Fővám téren a karácsonyi vásárnál láttam ilyet, de én is építtettem már be ilyet építési területnél. Ezek közös jellemzője, hogy nincs kialakítva klasszikus mérőhely (fagyhatár alatti akna), hanem ideiglenes bekötések.
Ha nincs benne vízáramlás, akkor a fizika törvényei alapján hiába vannak ezek viszonylag alaposan hőszigetelve, akkor szétfagynak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.11.09 12:43

Na, kezdődik megint. A fogyasztónak kell dédelgetnie agy szolgáltató mérőeszközét pusztán azért, mert olyat használnak, ami nem alkalmas a magyarországi időjárási körülmények között a folyamatos mérésre. Egyébként az én vízmérőm a kerítésen kívül van, akkor ezt majd elintézi a szolgáltató ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.11.08 17:22

Lökött szerkesztőim, az nem vízóra, hanem vízmérő, óra a Rolex, Omega, Seico, etc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html