Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.

Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy a hideg hatására bekövetkező vízmérő-meghibásodás helyreállítása, illetve az esetleges elfolyás miatt nagyobb legyen a számla. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának - derül ki a Fővárosi Vízművek figyelmeztetéséből.

A következőket lehet tenni a vízmérők elfagyásának megelőzése érdekében:

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótolni kell, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is érdemes gondoskodni. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is le lehet takarni, de még a kartondobozdarabok is megfelelőek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyelni kell azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.
  • Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e víz az aknában, valamint ügyelni kell arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárva legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizni kell a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is érdemes gondoskodni.
  • A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigeteléssel vagy víztelenítéssel lehet megóvni.

Lakótelepi ház esetén kinek a feladata a fagy elleni védelem?

Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Nagy hidegben - különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében - még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nem megoldható a fűtése, akkor hagyni kell picit csöpögni a csapot, így nem - vagy csak sokkal nehezebben - tud megfagyni a víz a vezetékben.

Mi a teendő a nem lakott épületek esetében?

Először meg kell nyitni a kerti csapot, majd ezután a téli elzáró kell elzárni. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz.

A vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ez esetben is marad víz!  Ha későn lát valaki hozzá a víztelenítéshez és a befagyott víz miatt nem tudja az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatja a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezheti a víztelenítést.

Miért a felhasználónak kell gondoskodnia a vízmérők és a csövek védelméről?

Bár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató, azaz a Fővárosi Vízművek tulajdona, annak fagy elleni védelméről és megőrzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia.

A Fővárosi Vízművek szakértői szerint elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet ez a szabály, de a magyarázata az, hogy a bekötési vízmérő a felhasználó ingatlanán található, így annak védelméről nem is tud más gondoskodni, csak a felhasználók, vagyis az ott lakók.