Bulinegyed: fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság (Ab) visszautasította az erzsébetvárosi vigalmi negyed nyitvatartásával kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt szerdán közzétett döntésében.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 14. szerda, 12:15
Fotó: Napi.hu

A helyi választási bizottság hitelesítette, majd a Fővárosi Törvényszék is helybenhagyta a főváros VII. kerületének önkormányzati képviselői által kezdeményezett helyi népszavazási kezdeményezés kérdését, amelynek lényege, hogy a vigalmi negyedben a vendéglátó helyek nyitva tarthatnak-e éjféltől reggel hatig. (Elárasztották a turisták Budapestet.)

Az Ab szerdán visszautasította az népszavazási kezdeményezés ellen benyújtott panaszt, részben azért, mert az indítványozó érintettsége bizonyos vonatkozásban nem állapítható meg, részben pedig azért, mert még nem is létezik az a szabályozás, amelynek alaptörvénybe ütközését vizsgálni lehetne.

Az Ab ugyanakkor jelezte, hogy ha majd az önkormányzat olyan rendelet alkot, amelyet az indítványozó alaptörvény-ellenesnek tart, nem lesz akadálya újabb alkotmányjogi panasz benyújtásának. A helyi népszavazást most vasárnapra írta ki a választási bizottság - írja az MTI.

Fotó forrás: StockSnap.io

HOZZÁSZÓLÁSOK