Összesen 5,6 milliárd forintot vághatott zsebre a Kosik Ügyvédi Iroda a letelepedési kötvények értékesítésén az elmúlt években - írja a Magyar Nemzet. Az iroda ötezer eurót kap minden egyes kötvényértékesítés után, és mivel a szabályozás előírja, hogy a külföldiek csak Kosikékat bízhatják meg letelepedési engedélyük hivatalos átvételével, ezért mind a 3647 eddigi kötvényvásárláson kereshettek.

Az irodát vezető Kosik Kristóf a napilap értesülése szerint Habony Árpádhoz, Orbán Viktor miniszterelnök informális tanácsadójához és Rogán Antal kabinetminiszterhez köthető.

A lap cikkéből az is kiderült, hogy hiába ellenőrzi a bevándorlási hivatal a kötvényvásárlók előéletét, bűnözők is kaphatnak letelepedési engedélyt. A szabályok szerint a vásárlónak bizonyítania kell, hogy nem követett el büntetendő cselekményt, ám erről a bejelentett lakhelye szerinti hatóság adja ki az erkölcsi igazolást.

A Magyar Nemzet tudomása szerint több korábban elítélt személy úgy kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, hogy adóparadicsomként ismert államba jelentkezett át, és az ottani hivataltól szerzett be erkölcsi bizonyítványt.