BUX
38240

"Büntetik, ha valaki Magyarországon vállal munkát" - a kormánynak is üzentek a szakszervezetek

Az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kelet és a nyugat közötti bérszakadékot az Európai Unióban. Erről tanácskoztak az uniós tagállamokban működő érdekképviseletek pénteken Pozsonyban, ahol elfogadtak egy közös nyilatkozatot is.

K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 22. péntek, 16:40

Elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 840 euróval keres kevesebbet havonta egy német munkásnál, még a megélhetési költségek figyelembevétele mellett is. Még inkább elfogadhatatlan, hogy egy magyar dolgozó átlagosan nettó 947 euróval keres kevesebbet havonta, mint egy német munkás, ha az átlagbéreket a munkaerő és a gazdaság összetételéhez igazítjuk - .

Sokkoló igazság, hogy a magyar dolgozót büntetik, ha Magyarországon vállal munkát. Ez nem tolerálható az Európai Unióban 2017-ben! - szól "A kelet-nyugati bérszakadék - munkavállalói párbeszéd" című európai szakszervezeti fórum egyik fontos tanulsága, az öt magyar szakszervezeti konföderáció közös közleménye szerint.

A nyilatkozat alapján minden polgár tisztességes fizetést érdemel, bárhol is éljen az EU-ban. A magyarok nem másodosztályú polgárok, az egyenlők Európai Uniója vagyunk. A közép- és kelet-európai országok dolgozó emberei méltányos díjazást érdemelnek, elismerve persze a valódi különbségeket.

A szakszervezetek követelik, hogy

az EU, a nemzeti kormányok és a munkáltatók tegyenek összehangolt erőfeszítéseket és folytassanak szociális párbeszédet a bérszakadék felszámolása érdekében, infláción felüli mértékű béremelésekkel az unió keleti országaiban - így Magyarországon is,az átlagos bérfejlesztés ajánlott mértéke kerüljön minden évben rögzítésre az országos éves bér és szociális megállapodásokban. A mérték meghatározásakor a szociális partnerek vegyék figyelembe a bérfelzárkóztatás szempontjait,az Európai Unióban, ahol még nincs, vagy nem megfelelően működik, jogi kereteket kell alkotni a munkáltatók és a szakszervezetek közötti alkuk, tárgyalások érdekében,nyomást kell gyakorolni azon vállalatokra, melyek anyaországaikat elhagyva szabad prédának tekintik a közép-kelet-európai munkavállalókat, nem ismerik el a szakszervezeteket, és önmagukból kivetkőzve megtagadják a kollektív alkut,emelni kell a minimálbéreken, hogy azok elérjék az átlagbér hatvan százalékát és meghaladják a létminimumot,a bérszakadék csökkentése érdekében a magyar kormány - mint az ország legnagyobb munkáltatója - biztosítsa a közszféra munkavállalóinak munkájuk értékével arányos díjazását.