Burkolt üzenetet kapot az Orbán-kormány 13 nyugat-európai államtól

Közös nyilatkozatot tett közzé Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország kormánya. Aggasztja őket, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 1. szerda, 22:29
Fotó: Shutterstock

A szöveg a holland kormány honlapján olvasható, és bár a pár bekezdésben Magyarország neve egyszer sem szerepel, a szöveg alapján mégse nehéz rájönni, hogy a Magyarországon elfogadott felhatalmazási törvény miatt született meg a nyilatkozat - írja a 444.hu.

Mint az aláíró országok írják, ebben a példa nélküli helyzetben törvényszerű, hogy a tagállamok rendkívüli lépéseket tesznek azért, hogy megvédjék polgáraikat és túljussanak a válságon. Ugyanakkor az aláírókat mélyen aggasztja, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák.

Ezeket a rendkívüli intézkedéseket ugyanis csak a feltétlenül szükségesekre kell korlátozni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálatnak kell alávetni ezeket, és tiszteletben kell tartsák a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Ezen kívül nem korlátozhatják a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát.

Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.04.02 00:01

Be kellene már fejezni az üzengetést. Orbán is szokott üzenni Brüsszelnek még óriásplakáton pedig értelme nem sok..Tettekre volna szükség. Bohóckodtak itt ezzel a 3 vénemberrel akiket "bölcseknek" neveztek. Hónapokig vizsgálódtak, de arra nem voltak képesek, hogy kimondják a minden hülye által láthatót. Bizony nálunk komolyan sérült a jogállamiság.
Orbán csak a tettekből ért. Ma elszállt a forint / euro árfolyam. Egyből vette a lapot, hogy a polgármestereket korlátozó törvényjavaslatot vissza kell vonni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.01 23:46

@aha:
"A Gyurcsany fele ellenzek a tuzzel jatszik amikor jarvany kozepen diktatura remhiret kelti. "
Milyen tűzzel? Tán le fogják tartóztatni az ellenzék vezéreit?
Akkor OV. nem éri meg szabadon a következő választást!
Ha itt valaki a tűzzel játszik az Orbán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aha, 2020.04.01 23:00

A Gyurcsany fele ellenzek a tuzzel jatszik amikor jarvany kozepen diktatura remhiret kelti. Ennek a eszmeletlenul tudatlan alhirnek durva kovetkezmenyei lehetnek az orszag jovore nezve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html