Cafeteria: új javaslat, a kormányon a sor

A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy januártól ne szűnjenek meg a családokkal kapcsolatos juttatások. A munkavállalóra fordított munkáltatói egészségügyi kiadások esetében adóoptimalizást szeretnének. A javaslatokat közölték a kormány képviselőjének, de nem kaptak választ a kérdéseikre.
Szabó Dániel, 2018. november 6. kedd, 13:41
Fotó: Pixabay

Két fontos téma is felmerült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) októberi ülésén a munkaadói részről: kiterjeszthető-e a cafeteria az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásán túlra is a szabályozás, valamint, hogy július helyett már januárban megvalósulhat-e a 2 százalékos szocho-csökkentés - írja a Világgazdaság, amely szerint ezek a kérdések a kormányképviselője által megválaszolatlanok maradtak.

A munkáltatók azt szorgalmazzák, hogy már 2019 januárjától vágják meg a szocho mértékét. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc szerint a munkaadók így könnyebben megtervezhetnék a jövő évi béremelési lehetőségeiket. A munkaadói érdekképviselet felmérése szerint 2019-ben számos vállalatnak 2 százalékos bérköltség-növekedést okoz a növekvő adóterhek miatt önmagában az, hogy megadja a dolgozóinak a jelenlegi cafeteriajuttatást.

Az MGYOSZ azt javasolja, hogy a munkavállalóra fordított munkáltatói egészségügyi kiadások (orvosi vizsgálatok, egészségpénztár), önkéntes nyugdíjpénztári befizetés vagy mobilitási célú lakhatási támogatás esetében az adóterhelést optimalizálják, ha már a 0 százalékos kulcsot ki is vezetik.

Palkovics László itm-miniszter egy hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy megfontolják a szakszervezetek javaslatait.

Miközben más szakszervezetek is felszólaltak az ügyben: az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint a cafeteriajuttatásokat a munkáltatók pótlás nélkül kivezethetik, ha a jövő évi adótörvényt nem módosítják. Az érdekvédelmi testület úgy számolja, hogy 1,5 millió ember akár havi 30 ezer forinttól eshet el, ha a kormány nem tágít az elképzelésétől. Ha nem hallgatják meg őket, tüntetést is készek szervezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2018.11.06 14:30

Mi kell még, hogy ebben az országban az emberek azt mondják végre, hogy ELÉG VOLT? Mit kell még tenni, hogy ne 1000 ember vonuljon ki az utcára, hanem egymillió? Ennyire k@rvára közönyösek az emberek, ha ellopják a pénzüket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.06 13:51

A képviselők lakhatási támogatása és költségtérítése miért nem szűnik meg?
qrva magyar politikusok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html