Cafeteria 2020: fontos részlet derült ki

Adómentesen is mehet jövőre a 2020-as foci-Eb-n való szurkolás - hívta fel a figyelmet Fata László juttatási szakértő.
Domokos László, 2019. szeptember 9. hétfő, 12:59
Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság helyszínei közt szerepel majd Budapest is. Ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt.

A törvény szerint évente a minimálbér értékéig adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet - mondta Fata László juttatási szakértő.

Mivel a magyar labdarúgó válogatott mérkőzéseire vonatkozik a sportról szóló törvény, ezért az ő Eb-mérkőzéseikre szóló belépő adómentes juttatás lehet még akkor is, ha a mérkőzés nem Magyarországon zajlik.

Azonban olyan külföldön zajló mérkőzésekre, melyen nem vesz részt a magyar válogatott, nem juttatható adómentesen belépő, bérlet. Mivel a törvényi keretrendszer egyértelműen a sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet nevezi meg adómentes juttatásként, ezért az ehhez kapcsolódó utazás, szállás költsége sem adható közteher fizetése nélkül - tette hozzá a szakember.

Más a helyzet a budapesti meccsekkel. A Magyarországon zajló sportrendezvények, így például a labdarúgó Eb mérkőzései, akkor is a magyar sportról szóló törvény hatálya alá tartoznak, ha éppen nem szerepel magyar sportoló, válogatott az eseményen. Így semmi akadálya, hogy az éves értékhatáron belül adómentes juttatásként a munkáltató a 2020-as foci-Eb Budapesten zajló mérkőzés jegyeket adjon a munkavállalóinak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2019.09.09 22:42

A Módtv. értelmében 2019-től az alábbi juttatások adómentessége megszűnik:
https://www.hrportal.hu/hr/a-nav-tajekoztatot-adott-ki-a-cafeteria-2019-es-valtozasairol-20190103.html

lakáscélú munkáltatói támogatás,
mobilitási célú lakhatási támogatás,
kockázati biztosítás más személy által fizetett díja,
diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás .Stb.
Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás megszűnésével, valamint a kockázati biztosítás más személy által fizetett díja adókötelessé válásával kapcsolatos átmeneti rendelkezéseket külön tájékoztató tartalmazza.
Adómentes marad: a sportrendezvényre szóló bérlet, belépőjegy, stb. Normális? És még mindig sok ember úgy látja, hogy ez normális?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2019.09.09 15:15

Kár, hogy a jegyeket már idén meg kell(ett) venni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html