Hétvégi hazautazás - akár repülővel is?

Február 13-án megjelent az innovációért és technológiáért felelős miniszter közleménye, mely szerint a munkáltató által fizetett hétvégi hazautazás esetén 2020-ban a térítés maximuma havonta maximum 38 460 forint.
Domokos László, 2020. február 18. kedd, 17:24
Fotó: Napi.hu - Katona Vanda - Képünk illusztráció.

Az erre vonatkozó rendelet szerint hazautazás a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer - az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer - a lakóhelyre történő oda- és visszautazás.

Ehhez a munkavállaló a vasút, autóbusz, hajójáratok mellett akár légi közlekedést is igénybe vehet, azonban a munkáltató által fizetett költségtérítés maximumát évről-évre a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter közleménye határozza meg.

Ez 2020-ban azt jelenti, hogy a munkáltató által fizetendő hazautazással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86 százaléka, legfeljebb havonta maximum 38 460 forint - foglalta össze Fata László juttatási szakértő.

Egy tízezer forintos havi menetjegy költség esetén a munkáltató 8 600 forintot köteles téríteni. Ha azonban a munkavállaló hazautazására havi szinten százezer forintot költene, akkor a munkáltató térítési kötelezettsége csak a miniszteri közleményben meghatározott 38 460 forintig terjed.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Curka, 2020.02.18 17:48

Ezt nem igazán értem. Korábbi munkahelyemnél simán kifizettek 100-150 ezer forintot havonta urazási költségtérítés címén, személygépkocsira. (380 km/1út) Ha ez ezután csak 38000 lehet, kitör a parasztgyalázat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html