Cafeteria: cirkuszjegy helyett iskolakezdési támogatást kérnének a munkavállalók

Tényleg jó ötlet, hogy a munkáltatók adómentesen vehessenek cirkuszjegyet vagy focimeccsre belépőt a dolgozóiknak, miközben az iskolakezdési támogatás adómentessége megszűnik? Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke által jegyzett törvénymódosítás ezt tartalmazza, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség a cafeteria rendszerének átalakítása ügyében nem ezt követeli - írták közleményükben a szakszervezetek.
Domokos Erika, 2018. november 9. péntek, 15:10
Fotó: Napi.hu - Földi D. Attila

A cafetéria rendszerének átalakítása kapcsán törölték egyebek mellett a munkaerő mobilitását, a családok támogatását illetve az öngondoskodás különböző formáit célzó juttatások adómentességét. Ezek megszüntetése egyértelműen a dolgozók megtartása, az élet- és munkakörülményeik javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat - írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ).

Számos szakszervezet képviselői azért tüntettek a héten, hogy a kormány ne számolja fel a munkáltatók által nyújtott lakáscélú támogatás, az albérleti hozzájárulás, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, illetve a diákhitel törlesztéséhez adható támogatás adómentességét. Mindez ugyanis nagyjából húszezer munkáltató mintegy kétmillió dolgozója nettó jövedelmének jelentős, évente akár 80-90 ezer forintos csökkenéséhez vezet, ugyanakkor a szavakban fontosnak tartott társadalompolitikai célok megvalósítását veszélyezteti - áll a közleményben.

Az ugyancsak azon a napon beterjesztett, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes vezetője, Bánki Erik képviselő által jegyzett törvénymódosítása cafeteria adózási szabályai kapcsán tartalmaz bizonyos - kedvezőnek tűnő - változásokat, de a munkavállalók nem ezt kérték. Az emberek többségének nem arra van szüksége, hogy a munkáltató adómentesen vásárolhasson a számukra belépőt a sportrendezvényekre, kulturális rendezvényekre, és átvállalhassa akár a könyvtári beiratkozási díjat is.

Sokaknak ennél súlyosabb gondjai vannak, és az nekik keveset jelent, ha a munkaadó által adómentesen megvett jegyek birtokában mehetnek focimeccsre vagy cirkuszi előadásra. Csakhogy a szakszervezetek nem ezt szeretnék. Nem kenyeret és cirkuszt, inkább csak kenyeret akarnak - írták.

Például az iskolakezdési támogatás, a munkába járási hozzájárulás, a lakhatási támogatások adómentességének megőrzése számos család számára tényleg kenyérkérdés lehet. Emberek sokaságának alapvető probléma: tudnak-e új cipőt venni szeptemberre a gyereknek, megengedhetik-e maguknak, hogy viseljék a munkába járás vagy a lakásbérlés költségeit. A munkáltató által vállalt nyugdíjpénztári befizetések adómentességének megszüntetése pedig a gyakran hangoztatott öngondoskodás ellen hat.

A fővárosban tüntető szakszervezeti tagok nem Bánki Erik előterjesztését várták. Ha a kormányoldal úgy gondolja, hogy ezzel beérik, a hatalom téved. Az érdekképviseletek a számukra biztosított törvényes keretek között továbbra is készek a munkavállalók valós érdekeinek képviseletében fellépni - olvasható a MSZSZ közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Linna, 2018.11.10 23:44

Ez megint csak egy mélyen cinikus, semmit és senkit figyelembe nem vévő fricska az embereknek. A családok évében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html